Peste 500 de ieșence au devenit mame cu ajutorul științei!
* sute de femei de peste 40 de ani au reuşit să devină mame cu ajutorul fertilizării in vitro * la Iaşi, în cele două centre de fertilitate s-au făcut peste 1.200 de fertilizări, rata sarcinilor fiind de 45% * foarte multe cupluri care au apelat la fertilizarea în vitro au peste 40 ani, chiar și 55 de ani * ele au beneficiat de aceste fertilizări in vitro cu ovocite aduse din străinătate şi spermatozoidul soţului
Pentru a veni în sprijinul femeilor care vor să devină mame a fost lansat „Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii”. Prin intermediul programului, Guvernul va deconta anual astfel de proceduri în valoare de 15.000 de lei. Cererile pot fi depuse online, la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Din 5 decembrie 2022, aproximativ 2.500 de cupluri au beneficiat de această susţinere financiară, iar pentru anul 2023, sunt acordate fonduri pentru susţinerea a 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro.
Este vorba de asigurarea unei sume de 15.000 de lei, 5.000 pentru medicaţie şi 10.000 pentru procedurile medicale. Se vor acorda sub forma unor vouchere.
Sunt două vouchere; unul tip card de 5.000 de lei, care asigură partea medicală. El poate fi folosit în farmaciile acreditate. Un alt voucher, de hârtie, de 10.000 de lei, ajunge la clinicile acreditate şi specializate în tehnicile de reproducere umană asistată. Aceste clinici şi farmaciile agreate se găsesc pe site-ul Ministerului Familiei Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
O altă noutate a programului este faptul că femeile singure care au probleme de infertilitate se pot înscrie şi ele.
Înscriere se face în ordinea primul sosit, este primul care beneficiază de aceste vouchere. Dosarul, care cuprinde nu un număr impresionant de documente, poate fi, aşa cum spuneaţi, online, trimis la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, dar poate fi trimis şi în format pe hârtie.
Nu toate cuplurile pot beneficia de acest program. Spre deosebire de vechiul program, cetăţenii trebuie să aibă domiciliu în România, să fie plătitori de asigurări de sănătate.
O altă condiţie, femeia să fie cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani. Trebuie să existe o recomandare a unui specialist în medicină reproductivă şi tehnici de reproducere umană asistată, care să susţină existenţa diagnosticului de infertilitate şi necesitatea apelării la acest tip de investigaţii şi proceduri medicale.
Cele care au beneficiat de un alt program privind obţinerea unei sarcini pentru tratamentul fertilităţii nu se pot înscrie.
Sabina PANCU