Peste 1.400 alcoolici internați la Socola, în acest an!

Ieșenii au din ce în ce mai multe probleme asociate consumului de alcool. Specialiștii susțin că în jur de 60 la sută dintre pacienții aduși la Camera de Gardă a Institutului de Psihiatrie Socola, în intervalul de urgențe medicale, au cel puțin unul dintre diagnosticele legate de alcool. Practic, în fieecare zi din acest an au fost internați la Socola, în medie, câte 7 pacienți!

Majoritatea persoanelor care au probleme cu alcoolul dezvoltă tulburări psihice, precum tulburări cognitive, tulburări afective, tulburări de somn, tulburări sexuale, anxietate, agresivitate fizică și verbală, comportamente antisociale. În cazul părinților care se confruntă cu probleme ce țin de consumul de alcool, starea generală de bine a copiilor va fi afectată negativ, efectele negative date de acestea având implicații nefaste pentru toată familia”, a spus medicul psihiatru ieșean Oana Grecu.

În ultimii ani, la Institutul de Psihiatrie Socola Iași au explodat cazurile de pacinți internaați cu tulburări asociate consumului de alcool. Astfel, în anul 2020 s-au evaluat clinico-terapeutic 1.551 pacienți, în anul 2021 au fost înregistraţi şi evaluaţi 1.691 pacienți, iar în primele șapte luni ale anului au fost deja înregistrați 1.424 pacienți cu astfel de tulburări, ceea ce reprezintă o medie de 7 pacienți pe zi! 

Partea proastă a lucrurilor este aceea că pacienții cu probleme legate de acool nu au un tratament specific, cea mai eficientă măsură rămânând prevenția, evitarea consumului de alcool în exces.

Pacienții ajunşi la Socola cu această simptomatologie provin, în marea lor majoritate, din familii cu situaţie financiară precară.

 „De cele mai multe ori, problemele legate de consumul excesiv de alcool al părinților rămân constante pe parcursul vieții, dacă nu se intervine pentru ameliorarea acestora. În aceeași măsură, copilul va fi martor al acestora, dar și parte vătămată pe tot parcursul vieții. Cei care provin din familii în care se consumă alcool în exces prezintă riscuri mai mari să dezvolte diferite probleme psiho-sociale: reactivitate emoțională ridicată și nevrotism ridicat; frică intensă legată de stimulii externi, pentru că nu se simt în siguranță; stil de atașament evitant-anxios, pentru că părinții nu răspund în mod adecvat la nevoile emoționale ale copilului, iar acest lucru le afectează și relațiile de cuplu de mai târziu; pentru că nu au un model sănătos și suportiv, aceștia nu-și pot dezvolta coerent abilitățile sociale; nu-și dezvoltă mecanisme de gestionare a problemelor și nici nu-și pot înțelege sau regla emoțiile într-un mod adaptativ; vor resimți stresul mult mai intens, iar șansele de a scădea stima de sine sunt ridicate; sunt mai puțin cooperanți, mai puțin autonomi și mai puțin fericiți pe parcursul vieții; tind să aibă performanțe mai scăzute în mediul academic; tind să-și asume responsabilități parentale mult prea devreme, iar acest lucru îi privează de bucuria copilăriei”, susține medicul psihiatru ieșean Oana Grecu.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *