Ne-au invadat șacalii!
* în Moldova, în urmă cu trei decenii, această specie nu exista * astăzi, numărul acestor animale a ajuns la 1.395, cele mai numeroase exemplare fiind înregistrate în județul Vaslui – 775, Iași – 211, Bacău – 200
Conform acțiunii de monitorizare și estimare a efectivelor de animale sălbatice care trăiesc în pădurile din România, finalizată luna trecută, șacalul pare să se instaleze confortabil în Moldova.
Astfel, numărul acestor animale a crescut, în Moldova, în ultimii 9 ani, de la 310… la 1.395, cele mai numeroase exemplare fiind înregistrate în județul Vaslui – 775 (300 în anul 2014), Iași – 211 (10), Bacău – 200 (inexistent), Botoșani -182 (inexistent), Neamț – 128 (inexistent în ulrmă cu 9 ani), Suceava – 97 (inexistent).
Lesne de înțeles, cotele de vânătoare la această specie sunt de la an la an mai mari, însă, cel puțin în ultimii ani, nu au fost realizate.
În sezonul de vânătoare 2022 – 2023, în cele șase județe ale regiunii de Nord-Est a fost aprobată recoltarea a 1.083 exemplare de șacal, însă a fost raportată doar eliminarea unui număr de 824 unități. Cei mai mulți șacali au căzut pradă gloanțelor vânătorilor din Vaslui (642), Botoșani (77), Bacău (39) și Iași (34), La Neamț și Suceava au fost împușcate doar 27, respectiv 5 exemplare.
Rușii l-au încrucișat cu câinele și au creat o rasă folosită pentru detectarea bombelor și pentru securitatea aeroporturilor
Mamifer carnivor sălbatic, întâlnit în mod special pe teritoriul Africii, Asiei și Europei, a fost întâlnit, ani la rând, prin Muntenia, Dobrogea, Banat și Oltenia.
Șacalul este un mamifer de mărime medie (familia Canidae), asemănător atât cu lupul, cât și cu vulpea – lungimea corpului de 90-120 cm și o coadă ce atinge chiar și 25 cm. Datorită blănii asemănătoare cu cea a lupului, dar cu multe inserții roșcate, i se mai spune si „lupul auriu”.
Trăiește între 8 și 15 ani, în pădurile uscate, câmpii de iarbă, se hrănește cu iepuri, rozătoare, pui de căprioară, păsări și ouăle acestora, broaște, pești, șopârle, șerpi, insecte. În Bulgaria și România este un prădător frecvent al turmelor de oi.
Deși umblă mai mereu în haite de 10-30 exemplare, preferă de multe ori să vâneze singur sau maxim în doi, deoarece în numar mare, șacalii nu știu să fie silențioși și să se furișeze, speriind prada.
În stadiul de pui, șacalul se îmblânzește relativ ușor și se încrucișează cu câinele. În Rusia a participat la crearea câinelui din rasa Sulimov, folosit pentru detectarea bombelor și pentru securitatea aeroporturilor.
Sabina PANCU