Național și Negruzzi, în primele opt licee din țară!
* în noul Top 100, Iașul a reușit să poziționeze 8 licee, cel mai bine clasat – pe poziția secundă la nivelul întregii țări, fiind Colegiul Național * „Negruzzi” a urcat pe locul 8 * dintre liceele ieșene de prestigiu au mai prins „prima sută” Liceul de Informatică „Grigore Moisil” – locul 32, Colegiul Național „Mihai Eminescu” – locul 44, Liceul Teoretic „Vasile Alexandri” – locul 75, Colegiul Național „Emil Racoviță” – locul 82, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” – locul 84 și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” – locul 89
Top 100 al celor mai bune licee din țară, pe anul 2023, realizat an de an de site-ul admitereliceu .ro pe baza rezultatele la admitere și la Bacalaureat – aduce câteva elemente surpriză.
Spre deosebire de anii din urmă, când era alcătuit exclusiv în funcție de rezultatele la Bacalaureat, topul a fost realizat în acest an prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu: media de Admitere (40%), media de la examenul de Bacalaureat (30%), promovabilitatea la Bacalaureat (20%) și media rezultatelor obținute la olimpiade (10%). În total, în acest top figurează 1.215 de unități liceale din întreaga țară.
În noul Top 100, Iașul a reușit să poziționeze 8 licee, cel mai bine clasat – pe poziția secundă la nivelul întregii țări, fiind Colegiul Național.
Primul loc în topul liceelor din țară este ocupat de Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” București, care anul trecut ocupa poziția a doua. Surprinzător, școala din Capitală nu a obținut o promovabilitate de sută la sută la Bacalaureat (99.32%), însă a punctat la capitolul „admitere”, cu o medie de 9,88.
Media de admitere reprezintă o medie aritmetică a mediilor de admitere ale tuturor elevilor din liceul respectiv, de la toate specializările. Media de BAC reprezintă media aritmetică a mediilor de la BAC ale tuturor elevilor din liceul respectiv, de la toate specializările. Elevii eliminaţi, neprezentaţi sau respinşi au media zero.
Pe locul al doilea a urcat Colegiul Național Iași, la o singură zecimală (scor total 8,95) de bucureștenii de la „Gheorghe Lazăr” , în 2022 fiind situat pe poziția a patra. Elevii de aici au reușit o promovabilitate de 100% la Bacalaureat , cu o medie de 9,38 – cea mai mare din țară! – iar la admitere o medie de 9,76.
Pe locurile următoare se situează Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca – locul 3 (același ca anul trecut), Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” București – locul 4 (6 anul trecut), Colegiul Național „Sfantul Sava” București – locul 5 (locul 1 anul trecut), Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca – locul 6 (5 anul trecut), Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” Constanța – locul 7 (13 anul trecut).
Pe poziția a opta a urcat (de pe 9, anul trecut), Colegiul Național Costache Negruzzi” Iași, cu un scor de 8,86: media admitere – 9,72, media BAC – 9,20, promovabilitate BAC – 99,32%.
Au mai prins „top 10” Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov – locul 9 (18 anul trecut) și Colegiul Național „Grigore Moisil” București – locul 10 (37 anul trecut).
Dintre liceele ieșene de prestigiu au mai prins „prima sută” Liceul de Informatică „Grigore Moisil” – locul 32 (44 anul trecut), Colegiul Național „Mihai Eminescu” – locul 44 (34 anul trecut), Liceul Teoretic „Vasile Alexandri” – locul 75 (67 anul trecut), Colegiul Național „Emil Racoviță” – locul 82 (63 anul trecut), Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” – locul 84 (91 anul trecut) și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” – locul 89 (64 anul trecut).
Surprinde poziția ocupată în acest an de Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași – locul 82. Deși a avut o medie de admitere de 9,62, a fost tras în jos de media la Bacalaureat – ,8,32, promovabilitatea la BAC fiind de doar 89,7%!
La fel de surprinzătoare este și poziția Colegiului Național „Mihai Eminescu” – locu 44, deși a înregistrat o promovabilitate de 100% la Bacalaureat, iar anul trecut se plasa pe poziția 34.
În „top 50”, dintre liceele din Regiunea de Nord-Est, în afara celor 6 din Iași, cel mai bine poziționat este Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” Bacău – locul 20 (16 anul trecut), Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava – locul 26 (20 anul trecut), Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava – locul 35 (40 anul trecut), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani – locul 37 (69 anul trecut), Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău – locul 42 (același ca în urmă cu un an), Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț – locul 45 (același ca anul trecut).
Sabina PANCU