Ministrul Educației promite 151 de posturi noi în învățământul preuniversitar ieșean

„Pentru 100.000 de elevi aveți, în momentul de față, 8.985 de posturi. Am primit o cerere de încă 151 de posturi, puternic fundamentată. Nu prea avem de unde, dar îmi iau angajamentul aici să semnez aprobarea pentru 151 de posturi. Vă spun că la nivel național mai rămân 250, pentru toate celelalte județe. Aceasta este situația…”, a anunțat, la Iași, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Prezent sâmbătă la Iași, unde s-a întâlnit cu cadrele didactice din învățământul preuniversitar, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a atras atenția asupra unui fapt care se permanentizează în anumite zone ale județului – abandonul școlar. „Excelența este puternic reprezentată în Iași, centru universitar, și nu orice centru universitar. Din păcate, însă, aveți și școli precum Ciohorani, Crucea, Zmeu, în care, dincolo de abandonul școlar, aveți media 3,72 la Ciohorani, dacă nu mă înșel, la Evaluarea Națională. 3,72, sigur, media anilor de studiu este aproape 8, doar că evaluările standardizate, precum evaluările naționale, ne arată realitatea”, a spus ministrul Educaţiei, criticând faptul că în judeţul Iaşi, ca şi în alte judeţe, de altfel, sunt diferențe foarte mari între rural și urban. „Echitate și excelență este un leitmotiv. Echitate pentru că orice stat își va putea atinge obiectivele de dezvoltare socio-economică doar atunci când va reuși să ridice nivelul de educație al tuturor. Pentru susținerea echității, proiectul legii învățământului preuniversitar, cred eu că face o serie de lucruri, și aș vrea să mă refer la echitate, aș vrea să mă refer la finanțare, pentru că am înțeles că este un subiect de mare interes, pe bună dreptate, și la cariera didactică”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Acesta a anunțat și faptul că va suplimenta cu 151 de posturi învățământul preuniversitar ieșean. Pentru 100.000 de elevi aveți, în momentul de față, 8.985 de posturi. Am primit o cerere de încă 151 de posturi, puternic fundamentată. Nu prea avem de unde, dar îmi iau angajamentul aici să semnez aprobarea pentru 151 de posturi. Vă spun că la nivel național mai rămân 250, pentru toate celelalte județe. Aceasta este situația, a spus ministrul Educaţiei.

Nu în utimul rând, Sorin Cîmpeanu a ținut să anunțe faptul că vor exista, din anul 2023, creșteri salariale în domeniu. Impactul creșterilor salariale este de 25%, impactul diversificării curriculumului este tot de 25%. Creșterile salariale au impact deja pe bugetul anului 2023, urmând a intra în vigoare în septembrie 2023, odată cu noul sistem, noile planuri-cadru care o să aibă în spate un alt curriculum”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Diana MITREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *