Ministerul Sportului lasă Iașul în ridicol! Nu recunoaște Esports și nu sprijină Campionatul Mondial care se va desfășura la Iași!
* răspunsul oferit de Ministerul Sportului la o interpelare formulată de deputatul ieşean Alexandru Muraru lasă Iașul în ridicol. Deputatul liberal a dorit să ştie care va fi contribuţia ministerului la Campionatul Mondial de Esports, eveniment cu o participare record, de peste 700 de jucători din întreaga lume, premiile totale fiind de 500.000 de euro * în capitala Moldovei va fi prezentă, între 24 august şi 4 septembrie 2023, și o echipă de la Guinness World Records, care să valideze recordul, întrucât va fi cel mai mare nivel de participare din istoria Esports
.
„Evenimentul, care se va desfășura la sfârșitul lunii august la Palas Iași, va avea o amploare majoră, iar alocarea de fonduri de la bugetul local este de aproape 7,5 milioane euro. Ediția de anul trecut, din Indonezia, a avut o audiență de peste 10 milioane de spectactori care au urmărit online meciurile (în direct), la care se adaugă un impact de aproape 190 milioane de vizualizări pe rețelele sociale. Iașul și-a fixat ca țintă să organizeze un eveniment mai mare față de cel din Bali: la Iași vor ajunge 621 de jucători din 121 de țări. În acest sens, la Iași va fi prezentă și o echipă de la Guinness World Records care să valideze recordul, întrucât va fi cel mai mare nivel de participare din istoria Esports. Având în vedere impactul național al acestui eveniment ce urmează a fi organizat la Iași, vă rog, domnule ministru, să îmi transmiteți suma cu care Ministerul Sporturilor va finanța Campionatele Mondiale de Esports care vor avea loc la Iași între 24 august şi 4 septembrie 2023”, se arată în interpelarea făcută de liberalului ieșean.
Însă, nu mică i-a fost surpriza când a aflat că, de fapt, ministerul nici măcar nu recunoaște în mod oficial sportul cu pricina și, prin urmare, nu va aloca niciun ban pentru campionatul ce va avea loc în capitala Moldovei!
„Condiţiile pentru înfiinţarea unei federaţii sportive naţionale sunt: activitatea ramurii de sport să se desfăşoare în minimum cinci judeţe, la data constituirii să existe minim 10 cluburi şi 200 de parcticanţi, iar activitatea în ramura de sport să se desfăşoare organizat de cel puţin 3 ani. Având în vedere faptul că Esports nu este recunoscută oficial în România ca ramură de sport, Ministerul Sportului nu finanţează CM de Esports de la Iaşi”, spune Eduard Novak, ministrul Sportului.
Trebuie menţionat faptul că parlamentari ai PNL au depus un proiect de lege pentru recunoaşterea sporturilor electronice (Esports) în România, la propunerea tinerilor liberali. Propunerea legislativă reglementează industria acestui domeniu deoarece în jurul său s-a dezvoltat un adevărat ecosistem.