Mașinile -școală și camioanele grele, scoase din traficul ieșean, la orele de vârf!

Primarul Mihai Chirica a dispus ieri Poliției Locale ca începând de luni, 5 septembrie, odată cu începerea școlii, să ia măsuri pentru restricționarea în trafic, la orele de vârf, a autovehiculelor lente, cum sunt cele ale școlilor de șoferi, și a celor grele.

Măsurile vor fi luate în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 49/ 2019, care reglementează modul în care se derulează susţinerea examenelor şi pregătirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, circulaţia maşinilor de aprovizionare, vehiculelor grele, utilajelor de construcţii, camioanelor, remorcilor si semiremorcilor, la orele de vârf pe principalele artere de circulație, dar și amenzile pentru persoanele care nu respectă aceste reglementări. Concret, se va interzice susţinerea examenelor şi pregătirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, circulaţia maşinilor de aprovizionare, vehiculelor grele, utilajelor de construcţii, camioanelor, remorcilor si semiremorcilor în intervalele orare 7.00 – 9.00 şi 16.00 – 18.00, pe următoarele artere de circulație: şoseaua și strada Păcurari, Bulevardul Independenţei, Bulevardul Carol I, strada Sărărie, strada Elena Doamna, strada Anastasie Panu, strada Palat, strada Sfântul Lazăr, strada Smârdan, Bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Vasile Lupu, strada Gărli, strada Râpa Galbenă, strada Nicolina, şoseaua Nicolina, bulevardul Ţuţora, strada si şoseaua Bucium.

Deşi există de doi ani, dispoziţiile HCL-ului nu a fost aplicate întrucât, la rândul lor, instructorii auto au condiţionat dispariţia de pe străzile enumerate de realizarea de către municipalitate a unui poligon auto unde să poată fi instruiţi viitorii şoferi. Altfel spus, în mod tacit, s-a recurs la un compromis în sensul că cei de la Locală s-au făcut că nu observă prezenţa maşinilor şcolilor de şoferi pe străzi la orele de vârf, în timp ce instructorii auto nu au mai făcut presiuni pentru amenajarea poligonului. 

Revenind la dizpoziţia primarului, nerespectarea prevederilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei – 2.500 lei. Sancțiunile vor fi aplicate de personalul Poliţiei Locale laşi. Totodată, contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normative, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul verbal.

Ce spun ieșenii

Comentariile ieşenilor confirmă faptul că, de doi ani, prevederile HCL-ului sunt ignorate. „Câte amenzi s-au dat pana acum având în vedere ca e din 2019 HCL-ul?”, întreabă un ieşean. „A câta oară se interzice? A treia oară, vă spun eu! Nu respecta nimeni programul!! Nimeni! Praf în ochi la fraieri!”, crede un alt ieşean. „Măsura este foarte bună dacă se și aplică!”, spune un altul. „Sunteți fenomenali! În cartierul Dacia, unde nici nu poți respira din cauza mașinilor școală, nu se restricționează nimic”, se spune într-o altă postare a cetăţenilor. Evident sunt şi reacţii care salută măsura.

„Pe vremuri se făcea practică de început în poligoane şi nu mai suferea nimeni. Ştiu că nu mai sunt poligoane auto, dar două ore dimineaţa şi două după-amiaza nu suferă nimeni dacă sunt decalate cursurile practice”.

Ieşenii mai afirmă că nici TIR-iştii nu au fost sancţionaţi. „Pe lângă şcolile de şoferi, observaţi că mai sunt categorii de maşini interzise. De câte ori aţi văzut vreun utilaj oprit de vreun echipaj?”.

George Radu MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *