Marcel Iureș: „Eu am vrut să mă mut la Iași, dar nu am avut destul de mulţi bani”

Serile Filmului Românesc, eveniment desfășurat la Iași, zilele acestea, va oferi iubitorilor de cinematografie peste 40 de evenimente la care vor fi prezenţi mai mult de 65 de invitaţi – actori, regizori, critici de film, reprezentanţi din domeniul culturii, artei şi cinematografiei.

Ediţia din acest an este dedicată marelui actor Marcel Iureş, unul dintre puţinii actori români care a reuşit să impresioneze la Hollywood. „Vă mulţumesc mult tuturor care aţi pregătit această atmosferă! Totuşi este prea mult să mă văd pe tramvaie, pe maşini, în hotel. Cred că tot ceea ce faceţi are o vibraţie care este aparte”, a spus Marcel Iureş, mărturisind că este îndrăgostit de Iași, că și-ar dori să se mute în capitala Moldovei.

„Eu am vrut să mă mut la Iași, dar nu am avut destul de mulţi bani. Promit să muncesc şi să îmi cumpăr o casă aici. Ne aflăm într-o capitală istorică, culturală, de unde provine Dimitrie Cantemir, Mavrocordaţii, marii poeţi români, marele povestitor român, e locul unde limba e mai dulce ca mierea, am jucat aici… De bucătărie, ce să zic? Poţi să mori aici de plăcere. Să nu fi venit aici ar fi fost o greşeală. Aici vin ca acasă!”, a mărturisit Marcel Iureș.

În cadrul festivalului vor fi acordate Premiile de excelenţă SFR, în semn de recunoaştere a contribuţiei excepţionale aduse în domeniile pe care aceştia le reprezintă. Trei personalităţi care vor fi recompensate pentru întreaga activitate: actriţa Tora Vasilescu, regizorul Stere Gulea şi regizorul Şerban Marinescu.

Va fi organizată şi Gala CineMemoriam, cu momente de evocare pentru actorii Florina Cercel, Luminiţa Gheorghiu şi Ion Dichiseanu.  

În cadrul SFR vor avea loc şi vernisajele a două expoziţii de fotografie: Atitudini – Marcel Iureş, şi In memoriam Ion Dichiseanu.

Organizatorii SFR au anunţat că un program special va fi dedicat scriitorului Marin Preda, pe 5 august.

Mircea DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *