Lucrările la Autostrada Moțca – Lețcani – Ungheni vor putea începe în primăvară!

 

* „Licitația de Proiectare + Execuție ar putea fi demarată de către CNIR spre finalul lui 2024 sau primul trimestru din 2025. Execuția acestui tronson va fi finalizată în 36 luni (proiectare + execuție) pentru toate loturile ce urmează a fi stabilite în urma unei analize în cadrul CNIR”, a declarat Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrației al CNAIR * acesta susține că, în urma ultimelor calcule făcute de specialiști, valoarea aproximativă a investiției este de 23,8 miliarde de lei, fără TVA

Acordul de Mediu (AM) pentru tronsonul Moțca – Lețcani – Ungheni al Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), în lungime de 93,27 kilometri, va fi emis în luna august. Apoi, în perioada septembrie – octombrie, Studiul de Fezabilitate (SF) urmează să fie aprobat, pe rând, de către membrii Consiliului Tehnico – Economic (CTE) al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și de cei ai Ministerului Transporturilor, în vederea emiterii Hotărârii de Guvern (HG) de aprobare a indicatorilor tehnico – economici și scoaterea la licitație a lucrărilor.

Anunțul a fost făcut de Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administrației al CNAIR, care a precizat că în prezent se așteaptă decizia CNAIR și a Consitrans (firma care a realizat documentația tehnică, respectiv Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic – n.r.) pentru închiderea contractului în faza de SF, după care proiectarea urmează să facă obiectul unui nou contract de Proiectare + Execuție, ce va fi derulat de către noua Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) nou înființată. „În urma acestei decizii, licitația de Proiectare + Execuție ar putea fi demarată de către CNIR spre finalul lui 2024 sau primul trimestru din 2025. Execuția acestui tronson va fi finalizată în 36 luni (proiectare+execuție) pentru toate loturile ce urmează a fi stabilite în urma unei analize în cadrul CNIR”, a declarat Cătălin Urtoi, care a anunțat că în urma ultimelor calcule făcute de specialiști, valoarea aproximativă a investiției este de 23,8 miliarde de lei fără TVA.

În ceea ce privește podul peste râul Prut de la Ungheni, în lungime de 261,2 metri, acesta fi realizat de Ness Proiect Europe SRL, o firmă din județul Prahova desemnată de CNAIR, valoarea totală a contractului, care include drumul de legătură și punctul de trecere a frontierei, în lungime de un kilometru, ridicându-se la 156,26 milioane lei, fără TVA. „CNAIR a emis raportul de procedură, iar contractul poate fi semnat după finalizarea perioadei de contestații și soluționarea acestora. Termenul este de 6 luni pentru proiectare și 18 luni execuția, finanțarea fiind asigurată prin programul CEF – Connecting Europe Facility”, a transmis Cătălin Urtoi.

Sabina PANCU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *