Linie de tramvai către Tomești, Holboca și Complex ERA!

După ce a extins transportul public cu autobuze în Zona Metropolitană, municipalitatea vrea să prelungească și liniile de tramvai către comunele învecinate. În acest scop, Primăria Iași a încheiat un contract cu compania DM Dezvoltare SRL pentru a realiza un studiu de fezabilitate privind extinderea liniilor de tramvai către Tomești – Holboca, precum și către Valea Lupului, prin asigurarea legăturii între Rond Dancu, Rond Țuțora și Complexul ERA.

„Trebuie să procedăm la identificarea și delimitarea terenurilor pe întreaga lungime a traseelor stabilite. Apoi,  după caz, intabularea terenurilor, acolo unde aceasta lipsește, dezmembrarea acestora, achiziționarea altora. După care va urma  realizarea studiilor topografice și geotehnice. În funcție de soluțiile propuse de studiul de fezabilitate, vom realiza proiectele tehnice ale viitoarelor linii, vom identifica sursele de finanțare și vom pregăti demararea lucrărilor”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Proiectul tramvaiului spre Tomeşti și legătura cu Holboca nu este tocmai un proiect nou. , este relativ recent. Recent, primarul din Tomeşti spunea că prelungirea liniei de tramvai 5 şi unirea acesteia cu linia 3, ar permite decongestionarea traficului din Iaşi. „Am avut o discuţie pentru a prelungi linia de tramvai până la Tomeşti si nu sunt vorbe aruncate. Vor fi foarte mulţi bani pentru mobilitate în exerciţiul financiar 2021 – 2030 pe fonduri europene. Vor fi foarte mulţi bani. Iaşul este interesat să aducă tramvaiul până la barieră, pentru că acolo sunt mulţi agenti economici pe Iaşi. Şi merg oamenii pe jos, firmele şi-au angajat transport propriu. Obligatoriu trebuie să aducă tramvaiul până la barieră”, declară primarul orașului Tomești, Ştefan Timofte.

Tramvaiele mai au doar 4 kilometri de parcurs de la capătul liniei 5 până la blocurile din Tomeşti. Ceva mai complicată este legătura Tomeşti-Holboca, aici fiind vorba de montarea şinei pe o distanţă de 6-8 kilometri, dar dacă se va realiza, tramvaiele vor merge spre Tomeşti şi se vor întoarce prin Dancu. Prin urmare, spun autoritățile, între 30.000 şi 40.000 de oameni nu ar mai intra cu maşinile în oraş.

Tramvai la  Valea Lupului, un  proiect de 25,9 milioane de euro

Cât privește linia de tramvai către Valea Lupului, proiectul poate intra la finanţare la pachet cu cel privind extinderea liniilor pe ruta Tomești – Holboca – Dancu. Linia respectivă ar urma să fie conectată cu depoul de tramvaie din Dacia, care, de asemenea, va intra într-un proces de modernizare și extindere în perioada imediat următoare. „Este un proiect la care țin foarte mult și pe care vrem să-l conectăm cu proiectul park & ride. Discutăm de conectarea cu localitatea Valea Lupului, valoarea proiectului fiind de 25,9 milioane de euro. Cu linia de acolo să plecăm până spre complexul comercial. Linia de tramvai va fi dusă până spre parcarea park & ride. Va fi o singură șină, cu mijloace de transport cu uși pe ambele părți. Am pus 6 mijloace de transport, rețea fir-contact, infrastructura necesară, stații de acces. Mai sunt și alte elemente ce țin de înglobarea acestui tronson de linie de tramvai în transportul public ieșean”, a precizat primarul Iașului, Mihai Chirica.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *