„Lepădarea de cele două racile penale, Chirica și Alexe”, condiția USR pentru o alianță cu PNL, la Iași

* Marius Bodea: „Suntem într-un cvasifaliment… Primăria nu își onorează facturile către furnizori în valoare de zeci de milioane de euro, nu avem nici un proiect major demarat din fonduri naționale, europene sau prins în PNRR, 100.000 de ieșeni nu au cum să ajungă în mod decent dimineața la serviciu, ci stau blocați zeci de minute în trafic sau așteaptă alte zeci de minute în stațiile de tramvai și autobuz, avem 7.000 de elevi care învață după-amiaza, pe întuneric iarna, deoarece nu avem suficiente școlii, avem mii de familii tinere care nu știu unde să își ducă la grădiniță sau creșă copilul din cauză că nu sunt locuri…”

Senatorul Marius Bodea, candidatul USR pentru Primăria Iaşi, consideră că „USR va urmări întotdeauna să facă orice alianță cu forțe politice oneste din țara asta împotriva PSD, iar la Iași noi întindem o mână către PNL Iași, să ne aliem la alegerile locale din 2024, cu condiția excluderii urgente a lui Chirica și Alexe”. „Când vom vedea că începe vindecarea la PNL Iași și s-a realizat lepădarea de cele două racile penale, atunci ne putem așeza la masă și discuta inclusiv despre candidat comun la Primărie, dat de USR, și candidat comun la Consiliul Județean, propus de PNL”, a spus senatorul Marius Bodea, candidatul USR pentru Primăria Iaşi, într-o conferință de presă la care au participat conducerile organizațiilor județene și municipale USR Iași, parlamentari și consilieri locali.

USR Iași s-a arătat dispus să înceapă negocierile cu PNL Iași doar din momentul în care îl vor exclude pe Mihai Chirica. „După ce se va întâmpla ceea ce solicităm, suntem pregătiți și ne asumăm o guvernare locală, o guvernare fără penali, o guvernare în care nu vedem găuri uriașe în buget, o guvernare care este în interesul cetățenilor și care nu prestează pentru a umple buzunarele anumitor persoane, politicieni sau copiii lor. Atâta timp cât PNL încă girează această situație, nu colaboram cu ei”, a spus deputatul Filip Havârneanu, liderul Organizației Municipale a USR.

Candidatul la funcția de primar ar trebui însă stabilit de USR, iar cel de la Consiliul Județean de PNL. „Propunem să avem candidaţi comuni pentru a avea o administraţie concretă. Este o propunere onestă. Ştim foarte bine că în toate sondajele singura persoană care poate schimba administraţia locală sunt eu, la nivelul municipiului Iaşi, iar colegii de la PNL, dacă doresc să câştige iar preşedinţia CJ Iaşi, şi să nu avem iar o administraţie pesedistă falimentară, să vină cu o propunere a unui om cu integritate”, a spus Marius Bodea.

Bodea dă asigurări că după ce PNL a pierdut majoritatea în Consiliul Local, USR nu va propune un viceprimar şi nici nu va vota vreun candidat propus de liberali.

„În toată această discuție despre funcții de viceprimar sau majorități în Consiliul Local ieșenii par că nu își găsesc nici un loc. Noi suntem într-un cvasifaliment, Primăria nu își onorează facturile către furnizori în valoare de zeci de milioane de euro, nu avem nici un proiect major demarat din fonduri naționale, europene sau prins în PNRR, 100.000 de ieșeni nu au cum să ajungă în mod decent dimineața la serviciu, ci stau blocați zeci de minute în trafic sau așteaptă alte zeci de minute în stațiile de tramvai și autobuz, avem 7.000 de elevi care învață după-amiaza, pe întuneric iarna deoarece nu avem suficiente școlii, avem mii de familii tinere care nu știu unde să își ducă la grădiniță sau creșă copilul din cauză că nu sunt locuri. Ca să discutăm azi despre ce viceprimar s-ar putea alege, când putem trăi la fel de prost și fără sau cum să-și cârpească vreo majoritate prin compromisuri mizerabile și trădări penalul Chirica, mi se pare o jignire față de oameni și problemele lor”, a mai afirmat senatorul Marius Bodea.

Pentru userişti singura șansă a Iașului o reprezintă o nouă administrație, una competentă, așa cum vedem că au orașele conduse de USR. „Cât timp îl avem primar pe Chirica, nu putem gira să lăsăm bugetul Iaşiului pe mâna unui penal. USR este gata să negocieze cu PNL după ce liberalii îl exclud pe Chirica. Nu vom fi prezenți la vot, vom ieși din sală, tocmai pentru a nu exista alte discuții sau suspiciuni. Atâta timp cât în fruntea PNL  îl avem pe Mihai Chirica, cel care în continuare gestionează tot ce se întâmplă în PNL, nu putem gira acest lucru, nu putem lăsa bugetul pe mâna unui penal, nu putem dezamăgi electoratul, toți ieșenii, ar fi ceva halucinant, a spus Filip Hăvârneanu.

Anunţul demisiei din USR a consilierilor locali Iulian Huşanu şi Maria Carcea, pare să îi fi luat pe nepregătite pe liderii locali USR. Ei  susţin că în locul acestora partidul va desemna alţi reprezentanţi de pe lista cu care USR Iasi s-a prezentat în alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *