La debut, Liceul Universității „Cuza” a intrat direct în topul celor mai căutate licee din Iași!

* în acest an, la admitere a apărut o nouă unitatea de învățământ –  Liceul „Junior”, de pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” * liceul a propus absolvenţilor de gimnaziu două specializări, ultima medie de admitere la profilul matematică-informatică fiind 8,72, iar la ştiinţe sociale – 8.50 * cu siguranță că, în anii ce vor veni, noul liceu – un pariu personal al rectorului UAIC, prof.univ.dr  Tudorel Toader, se va consolida pe podiumul învățământului preuniversitar ieșean * în urma repartizării computerizate a absolvenţilor clasei a VIII-a, la Iaşi, 4.865 de elevi din totalul celor cu opțiuni completate (4.901) îşi vor continua studiile în învăţământul liceal de stat

Numărul elevilor ieșeni care au început, anul trecut, clasa a VIII-a era de 8.345. Dintre aceștia, 7.363 au promovat anul școlar și 7.183 s-au înscris la examenul de evaluare națională. Cei mai mulți s-au pierdut pe parcurs… De fapt, 609 au rămas corigenți. 197 repetenți, vreo 175 au spus adio studiilor, îngroșând categoria abandonului școlar, una devenită îngrijorătoare, la Iași.

Astăzi, însă, în urma repartizării computerizate a absolvenţilor clasei a VIII-a (anul școlar 2023 – 2024), la Iaşi, 4.865 de elevi din totalul celor cu opțiuni completate (4.901) îşi vor continua studiile în învăţământul liceal de stat. Dintre aceştia, 2.406 candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 2.459 de candidați la filiera tehnologică. Cu alte cuvinte, 340 de elevi dintre cei care intrau în clase la începutul clasei a VIII-a, anul trecut, n-au mai prins un loc la liceu!

Procentul elevilor din județul Iași repartizați este de 99,4%, a anunțat Ispectoratul Școlar Județean, fiind competate, în total, 113.428 de opțiuni, rezultând o medie de aproximativ 23 de opţiuni/elev.

32 de candidați au fost admiși cu media de admitere 10. Au fost admiși în etape anterioare repartizării computerizate 561 elevi la specializări vocaţionale, 129 elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă  (inclusiv vocațional), 29 elevi pe locurile speciale în învățământul de masă, rezervate candidaților cu CES, 25 elevi în învățământul special.

Național, Negruzzi, Racoviță – topul rămâne neschimbat!

În ceea ce priveşte mediile de admitere cu care s-a intrat anul acesta în clasa a IX-a, ele sunt apropiate de cele de anul trecut, în marja a cinci sau zece sutimi în plus sau în minus. Colegiul „Naţional” Iaşi deţine şi anul acesta prima poziţie în ceea ce priveşte mediile cu care au fost admişi absolvenţii clasei a 8-a, cea mai mică fiind de 9,70 la ştiinţe ale naturii. La Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, minima a fost de 9,65 la matematică-informatică, iar la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, ultima medie la ştiinţe ale naturi şi matematică – informatică a fost de 9,60. La Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, tot la matematică – informatică, ultima medie a fost 9,25. De altfel, toate cele patru licee ieşene apar în topul naţional în ceea ce priveşte ultima medie de admitere, dar pe poziţii mult mai joase faţă de anul trecut: Colegiul „Naţional” Iaşi – locul 14, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” – locul 18, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” – locul 19, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” – locul 20.

Surprinzătoare, în schimb, este ascensiunea altor două licee. La Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, candidaţii care au avut media mai mică de 9,12 nu au prins loc. La fel şi la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, unde s-a intrat cu minim 9,10 la ştiinţe ale naturii. Considerate, la rândul lor,  licee bune, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” şi Liceul Teoretic „Miron Costin” au primit elevi a căror medie a fost de minim 8,67, respectiv 8,57.

Liceul „Junior” al UAIC a intrat direct în topul celor mai căutate licee din Iași!

Pe lângă liceele de top ale Iașului, care au căzut un pic în topul național, a apărut, în acest an, o nouă unitatea de învățământ –  Liceul „Junior”, de pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Liceul a propus absolvenţilor de gimnaziu două specializări, ultima medie de admitere la profilul matematică-informatică fiind 8,72, iar la ştiinţe sociale – 8.50.

Iar elevii care au optat în acest prim an pentru „Junior” provin de la cele mai bune școli din Iași, niciunul dintre acești cu medie de absolvire sub 9!

Cu siguranță că, în anii ce vor veni, noul liceu – un pariu personal al rectorului UAIC, prof.univ.dr  Tudorel Toader, se va consolida pe podiumul învățământului preuniversitar ieșean.

Și trebuie amintit faptul că, odată cu înființarea liceului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a devenit unica universitate din țară care închide cercul educațional, cu clase funcționale de la învățămîntul preuniversitar la cel postuniversitar!

Calendarul admiterii

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 20-25 iulie candidații repartizați în prima etapă vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În perioada 26 – 28 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată. „36 de elevi nu au fost repartizați în prima etapă (28 din județul Iași și 8 din alte județe), întrucât nu au completat suficiente opţiuni. Aceștia vor intra în a doua etapă de admitere și vor completa, în perioada 7 – 9 august, opțiuni în fișele de înscriere alături de candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen (20 – 25 iulie), de candidații care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini, de candidații care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă și de candidații care nu au participat în prima etapă de admitere, inclusiv de cei care vor să fie repartizați pe locurile speciale pentru rromi sau pe locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă. Completarea opțiunilor în fișe se realizează la unitatea de învățământ sau, în cazul elevilor din alte județe, prin formular transmis electronic”, au precizat cei de la ISJ Iași.

Repartizarea acestor elevi va avea loc în perioada 10 – 11 august, iar comunicarea rezultatelor candidaților repartizați în a doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat se va face conform procedurii stabilite de Comisia de Admitere Județeană Iași.

În total, au rămas disponibile pentru etapa a doua a repartizării computerizate 242 de locuri, precum și 20 de locuri pentru admiterea la liceele cu profil vocațional.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *