ISJ se face de rușine! 194 de dascăli ieșeni au picat examenul definitivării

* un singur candidadat a promovat examenul cu media 10 ! * 172 de dascăli  au obținut note între 5 și 7,99 * cu note sub 5 au încheiat proba 22 de candidați * contestațiile au generat modificări de note pentru 85 de candidați * pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8

Din rezultatele finale prezentate de Inspectoratul Şcolar Iași rezultă că alți 279 de candidați din județul Iași au promovat și obținut definitivarea în învățământul preuniversitar. Astfel, după soluţionarea contestaţiilor, la nivelul județului Iași, rata finală de promovare înregistrată la examenul național pentru definitivare în învățământ este de 71,72% . Procentul este cu 2,57% în creștere comparativ cu rezultatele inițiale, care au fost de 69,15%).  „După evaluarea contestațiilor depuse, 279 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8, în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, fuseseră declarați promovați 269 candidați. Dintre aceștia, un candidat a promovat examenul cu media 10. Totodată, 43 de candidați au obținut medii cuprinse în intervalul 9,50-9,99, iar 172 de candidați au obținut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 22 de candidați. Contestațiile au generat modificări de note pentru 85 de candidați”, a spus Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Conform legislației în vigoare, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *