IPS Calinic, atacat pe tema Cazinoul Băilor: „Creștinii se smintesc să vă vadă acolo!”

* „Cazinoul Băilor din Vatra Dornei nu a avut niciodată statutul unui cazinou, deoarece în interiorul lui nu s-au jucat niciodată jocuri de noroc, ci a funcționat ca un spațiu de recreere, în care se organizau diferite activități cultural-artistice. După renovare și redeschidere, cazinoul va funcționa drept centru muzeal multicultural. Așadar, voi sfinți acest centru”, a transmis IPS Calinic

IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost întrebat de către un enoriaș dacă este în stare să sfințească cazinoul din Vatra Dornei știind că în imobil s-au desfășurat jocuri de noroc. „Creștinii se smintesc să vă vadă acolo! Nu credeți că e împotriva credinței să acceptăm jocurile de noroc (care e sic! de la diavol)?”, a fost întrebarea adresată de enoriaș, pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei, acolo unde IPS Calinic gestionează rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Iar răspunsul înaltei fețe bisericești a fost unul care i-a lăsat fără cuvinte pe majoritatea celor care urmăresc siteul Arhiepiscopiei. „Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, despre care faceți vorbire, nu a avut niciodată statutul unui cazinou, deoarece în interiorul lui nu s-au jucat niciodată jocuri de noroc, ci a funcționat ca un spațiu de recreere, în care se organizau diferite activități cultural-artistice. După renovare și redeschidere, cazinoul va funcționa drept centru muzeal multicultural. Așadar, voi sfinți acest centru. Multă liniște sufletească!”, a transmis IPS Calinic.

Cazinoul din vatra Dornei – considerat primul cazinou oficial de pe actualul teritoriu România, a fost ridicat în perioada 1896-1898, cu acceptul împăratului Franz Josef, în Bucovina, aflată în acel moment sub administrarea Imperiului Austro-Ungar.

Redenumit Centrul Muzeal Cazinoul Băilor , imobilul – una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute clădiri de patrimoniu din România, va fi inaugurat pe 28 noiembrie 2023, de Ziua Bucovinei.

Proiectul de restaurare a clădirii-simbol din Bucovina a fost semnat în 2017, după ani de scandaluri și petiții publice legate de salvare a construcției ridicate între 1896 și 1898.

Restaurarea efectivă a început în 2019, cu o finanțare nerambursabilă de 4,9 milioane de euro, asigurată prin Programul Operațional Regional. La finalul lucrărilor de reabilitare, se va numi Cazinoul Băilor și va avea destinație principală de muzeu, administrat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin intermediul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, o asociație care a obținut clădirea în anii 2010 după un proces controversat.

Cazinoul se află astăzi în proprietatea Fundației Fondul Bisericesc Ortodox Român și va funcționa ca muzeu. Pentru început, la Centrul Muzeal Cazinoul Băilor vor fi deschise cîteva expoziții organizate de Muzeul Național al Bucovinei.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Consiliul Județean Suceava au trimis deja invitații pentru evenimentul de inaugurare, care va avea loc la 28 noiembrie. În invitațiile semnate de IPS Calinic și de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, se arată că primirea invitaților va avea loc între orele 10.30 și 11.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *