Insule ecologice amplasate în zece zone ale Iașului

* cele 175 de insule ecologice digitalizate pe care Iașul le va achiziționa (150 supraterane și 25 subterane) – pentru colectarea separată de deșeuri menajere – sunt protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, au module GSM pentru transmisia datelor, iar sistemul are o bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturar

Consiliul Local Iași a aprobat astăzi, 8 august, în ședință extraordinară, un nou proiect referitor la achiziționarea 157 de insule ecologice digitalizate (ansambluri de containere digitalizate pentru colectarea separată de deșeuri menajere) care va fi trimis la Ministerul Mediului pentru a fi finanțat prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C3 – Managementul deșeurilor. Primăria Iași a obținut deja finanțare europeană prin PNRR pentru un alt proiect similar, care vizează 175 de insule ecologice digitalizate, din care 150 supraterane și 25 subterane (valoarea totală a acestui proiect este de 24.002.240,5 lei, circa 4,86 milioane euro), la care se adaugă celalte 157 supraterane.

Şedinţa Consiliului Local a fost necesară întrucât Direcţia Generală Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a solicitat municipiului Iaşi refacerea vechii hotărâri prin adoptarea alteia în care să se prevadă faptul că municipalitatea ieşeană îşi ia angajamentul de a suporta cheltuielile de mentenanţă a investiţiei pe o perioadă de minimum 5 ani de la data efectuării ultimei plăţi.

Insulele ecologice digitalizate sunt compuse din cinci containere individuale cu golire în partea inferioară, cu capacități pentru cele cinci fracții (biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton).

Insulele sunt protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, au module GSM pentru transmisia datelor, iar sistemul are o bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare.

Vor fi amplasate două tipuri de insule: una supraterană, compusă din cinci containere individuale cu golire în partea inferioară, cu capacități pentru cele cinci fracții (biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton), respectiv una subterană, cu golire în partea superioară. Primele insule Acestea vor fi amplasate în 10 centre: Zona Centrală, Zona Păcurari – Canta, Zona Sărărie – Copou, Zona Moara de Vânt – C. A. Rosetti – Tătăraşi, Zona Tudor Vladimirescu – Metalurgiei – Tătăraşi, Zona Nicolina II –  Bularga – Socola, Zona Nicolina I – CUG – laşi – Voineşti – Hlincea, Zona Galata, Zona Alexandru – Dacia, Zona Bucium.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *