Infecționiștii ieșeni au salvat aproape 10.000 de pacienți COVID

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iași au tratat, din martie 2020, de la debutul pandemiei, peste 10.500 de pacienți COVID-19, aproape 10.000 dintre aceștia fiind redați familiilor.

Fiecare pacient vindecat a fost o victorie și o răsplată a muncii noastre, fiecare pacient pierdut a însemnat o îndârjire și mai mare, dublată de disciplină și rigoare. La spitalul nostru au fost admise cazurile grave de COVID, pacienți redirecționați din toată țara, oameni care au fost tratați și îngrijiți după protocolul național, dar ținând cont de specificitatea fiecărui caz în parte, în funcție de rezultatul analizelor concluzionate în Compartimentul de Biologie Moleculară al Laboratorului de Analize Medicale, a mărturisit dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Acesta a mai spus că au fost şi cazuri extrem de dificile, cărora personalul medical le-a făcut însă față. Putem spune că am gestionat cea mai mare Unitate de Terapie Intensivă, având în total 65 de paturi dotate pentru nevoile pacienților cu COVID, în stare gravă și cu nevoie de tratament și îngrijire 24 din 24 de ore. În continuare, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase tratăm pacienți cu patologia COVID. Din cei 153 de pacienți internați în spital, 84 sunt infectați cu COVID. Aproape 40 la sută dintre cazuri sunt înregistrate la pacienți peste 80 de ani, persoane cu multiple comorbidități. Chiar dacă sunt la o vârstă înaintată și cu probleme de sănătate importante, reușim să îi punem pe picioare și să îi redăm celor dragi, a spus dr. Florin Roşu.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” funcționează în sistem hibrid pentru ca personalul medical să nu neglijeze patologiile infecțioase importante.  Structura pavilionară a spitalului permite funcționarea în sistem hibrid, pentru ca personalul medical să nu neglijeze patologiile infecțioase importante. În două  secții non-COVID tratăm patologii foarte diverse și periculoase precum meningite, spondilodiscite, hepatite acute, infecții urinare, sepsis și infecții cu bacterii rezistente multidrog la pacienți imunodeprimați, cu neoplazii. Chiar acum ne bucurăm pentru faptul că o pacientă admisă la spitalul nostru,  primește tratamentul potrivit. Cu neoplazie, pacient imonudeprimat, cu infecție bacteriană multidrog rezistentă nu răspundea la tratamentele încercate până în acel moment. Am găsit medicația potrivită și sperăm într-o evoluție favorabilă pe afecțiunea infecțioasă”, a menționat dr.Florin Roşu.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *