Înalta Curte de Casație și Justiție a decis: Romsilva Iași a fost un bun custode pentru siturile Natura 2000!
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definiv joi, 2 februarie 2022, solicitarea formulată de asociația Agent Green privind suspendarea amenajamentelor întocmite pentru ocoalele silvice Lunca Cetățuii și Dobrovăț din cadrul Direcției Silvice Iași.
Precizăm că, în cadrul aceluiași dosar, instanța fondului a respins ca neîntemeiată cererea de anulare a amenajamentelor silvice. „Aceste hotărâri judecătorești confirmă că acuzațiile grave și iresponsabile lansate de organizația de „mediu” inclusiv în spațiul public, sunt complet nefondate, denigratoare și nu urmăresc decât inducerea în eroare a opiniei publice, respectiv crearea unei imagini negative despre personalul silvic care îşi îndeplinește atribuțiile cu profesionalism și corectitudine. Cele două amenajamente silvice au fost întocmite de către un institut de cercetare, persoană juridică specializată și autorizată în silvicultură, iar Direcția Silvică Iași, ca administrator al fondului forestier a efectuat lucrările silvice prevăzute în acestea, lucrări care în mod absolut normal, presupun și recoltare de masă lemnoasă. Lucrările silvice efectuate conform amenajamentelor nu trebuie privite ca un dezastru, după cum încearcă unele organizații ”de mediu” să inoculeze opiniei publice, ci ca acțiuni prin care se asigură viitorul şi permanenţa pădurii”, au transmis reprezentanții RA Romsilva.
Specialiștii în silvicultură susțin că, prin oprirea lucrărilor de îngrijire și conducere a arboretelor prevăzute în amenajamente silvice, așa cum solicitase asociația de mediu prin cererea de chemare în judecată, se poate ajunge inclusiv la dispariția completă a regenerărilor, în special a speciilor de valoare (cum arfistejarul) pentru care au fost declarate Siturile Natura 2000. „Dinamica dezvoltării arboretelor tinere este una foarte accelerată, la vârste mici concurența interspecifică este acerbă, stoparea lucrărilor conducând la schimbări semnificative în compoziția arboretelor și afectarea potențial ireversibilă a stării de conservare a habitatelor”, susțin specialiștii.
„Ca o dovadă a faptului că Direcția Silvică Iași prin ocoalele silvice subordonate a fost un bun custode pentru siturile Natura 2000 Pădurea Bârnova –Repedea, Planul de management aprobat prin O.M.M.A.P. nr. 1131/2016 precizează: Direcția silvică este responsabilă de starea bună de conservare a habitatelor de pădure constatată în prezent. Putem spune că lucrările silvice reprezintă principalul factor responsabil de felul în care aceste păduri arată în prezent. Lucrările de îngrijire a arboretelor efectuate până în prezent au permis dezvoltarea şi menţinerea habitatelor de pădure şi declararea în actualele limite a sitului ROSCI0135 Pădurea Bârnova – Repedea. Continuarea aplicării acestor măsuri este benefică stării de conservare a habitatului. Asigurăm că Direcția Silvică Iași va respecta în continuare cu strictețe legile și hotărârile instanțelor de judecată”, au mai precizat reprezentanții RA Romsilva.
Sabina PANCU