Iașul va avea 119 tramvaie și autobuze electrice noi!

* pe străzile Iașului vor circula, cât de curând, 50 de tramvaie și 69 de autobuze electrice, în valoare totală de aproximativ 150 de milioane de euro!

Prin Programul Operațional Regional (POR), Iașul va achiziționa 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA. Primele 5 astfel de autovehicule vor ajunge în Iași în cursul lunii viitoare, iar restul vor fi livrate până la sfârșitul anului.

Acestea vor fi folosite în transportul public ieșean, pe ruta 42 Copou – CUG (14 autobuze) și pe traseul 52 Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou (10).

Mai mult, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost asigurată o finanțare de 211 milioane de lei pentru 18 tramvaie noi cu lungimea de 22 de metri.

Prin intermediul aceluiași program, Primăria Iaşi va cumpăra 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, 25 de stații de încărcare rapidă și 8 stații de încărcare lentă, în valoare de 71 de milioane de lei, adică în jur de 14,4 milioane de euro.

De menționat faptul că, în săptămâna de dinainte de Paște, la Iași au sosit ultimele două din cele 16 tramvaie achiziţionate cu fonduri europene de la compania Bozankaya (în valoare totală de aproximativ 168 de milioane de lei).

Alte 16tramvaie PESA noi (163 milioane lei) circulă deja pe străzile Iașului.

Acestea se adaugă celor 20 de autobuze electrice Solaris, care circulă și ele pe diferite trasee din oraș.

În final, Iașul va beneficia de 119 de mijloace de transport electric (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 150 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *