Iașul, blocat! Coaliția de guvernare locală a rămas în minoritate

* PSD: „rămânem fermi pe poziții și nu facem alianțe cu primarul penal Mihai Chirica”

* Chirica: „Încercăm să găsim omul care să completeze echipa pentru a putea face cât mai fezabile toate proiectele orașului”

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au respins ieri, miercuri, 25 octombrie, contestaţia edilului referitoare la excluderea lui Cezar Baciu, actualul viceprimar al Iașului,  din rândul membrilor USR Iaşi. Conducerea filialei locale a USR l-a exclus pe Baciu, în mai 2021, după ce actualul viceprimar a ignorat ordinele de partid şi a votat bugetul local din anul respectiv.

Pentru coaliția PNL-PMP din Consiliul Local Iași, Cezar Baciu a reprezentat „votul de aur” în schimbul căruia acesta a fost recompensat cu funcţia de viceprimar. „Eram pregătit pentru orice posibilitate, deşi lucrurile au fost într-adevăr puţin precipitate, din cauza unor motive atât obiective, cât şi subiective la Iaşi. Oraşul însă nu poate rămâne blocat în dispute subiective, de aceea a fost nevoie de o soluţie pentru depăşirea impasului”, spunea Baciu, la acea dată.

Imediat după gestul său, USR l-a exclus din partid, urmând procedurile statutare. Cezar Baciu a cerut în Justiție anularea deciziei de excludere, conservându-și postul de viceprimar până la soluționarea definitivă a cauzei în instanțele de judecată.

În mai 2022, Tribunalul Iaşi a respins acţiunea lui Baciu. „Respinge excepţiile prematurităţii acţiunii reclamantului invocată de pârâta USR PLUS. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Baciu Cezar Alexandru în contradictoriu cu pârâţii USR (PLUS) , USR PLUS Filiala Judeţeană Iaşi şi USR PLUS Filialala Locală Iași ”, se arată în decizia din luna mai 2022 a magistraţilor.

Cezar Baciu a atacat decizia magistraţilor la Curtea de Apel. Şi aici termenele au fost extrem de largi, exista la un moment dat supoziţia că se trage de timp până la expirarea mandatului actualului viceprimar. Verdictul a venit ieri, magistraţii păstrând decizia anterioară a colegilor lor. „Respinge, ca fiind neîntemeiat, apelul formulat de Baciu Cezar Alexandru în privinţa sentinţei civile nr. 1135/2022 din data de 12.05.2022 pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia I civilă, pe care o păstrează. Obligă apelantul să plătească intimaţilor suma de 3.500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul de avocat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 25.10.2023, cu punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi.

Prin urmare, Baciu își va pierde postul de consilier local și, implicit, funcția de viceprimar. Va mai dura ceva timp, până la vacantarea postului de consilier local, însă e clar că plecarea sa din Consiliul Local complică situația politică, unde PNL, alături de PMP, nu mai are majoritate în plen. Surse politice spun că există două scenarii. Primul, şi cel mai plauzibil, ar fi ca PNL să găsească un alt consilier USR dispus să  preia postul de viceprimar. Al doilea scenariu ar fi ca aceeaşi propunere să fie făcută celor de la PSD, deşi social-democraţii au spus în repetate rânduri că nu vor accepta să facă jocul liberalilor.

Chirica: „Încercăm să găsim omul care să completeze echipa pentru a putea face cât mai fezabile toate proiectele orașului”

„Prin lipsa viceprimarului, se dezechilibrează un pic raportul de forțe, nu pot decât să-i mulțumesc pentru activitatea pe care a făcut-o până acum, pentru felul în care a privit cu adevărat destinul orașului, va rămâne în continuare colegul meu, sper de partid de data aceasta, dacă dorește. Vom face tot ce e posibil ca lucrurile pentru el să meargă bine în continuare. În rest, vom căuta să găsim soluții, trebuie să avem și un viceprimar, îl voi prețui la fel de mult cum l-am prețuit și pe domnul Baciu, noi nu-i cerem să voteze pentru că așa vrea culoarea politică, noi i-am cerut și ceea ce s-a și întâmplat – să voteze conform propriei sale conștiințe și să facă tot ce e posibil pentru binele orașului. Sper ca și viitorul viceprimar să procedeze la fel. Dintr-un partid cu care să putem face o majoritate rezonabilă pentru proiectele municipiului Iași, cu oameni cu care să putem face echipă, oameni care se gândesc în primul rând la comunitate și care vor să urmeze și o carieră politică. Încercăm să găsim omul care să completeze echipa pentru a putea face cât mai fezabile toate proiectele orașului”, a spus presei, ieri, primarul Mihai Chirica.

PSD: „Rămânem fermi pe poziții și nu facem alianțe cu primarul penal Mihai Chirica”

„Avem un oraș blocat din punct de vedere rutier, un oraș poluat, un oraș fără proiecte majore, fără finanțări naționale sau europene pentru cele mai importante investiții așteptate de ieșeni. Avem, din păcate, și un primar cu multe dosare penale, cu mari probleme de imagine, preocupat de multiplele dosare penale și care a adus deservicii enorme Iașului și ieșenilor… Consilierii locali ai PSD au acordat de fiecare dată atenția cuvenita tuturor proiectelor analizate la nivelul Consiliului Local și vor susține în continuare acele proiecte care îmbunătățesc viața ieșenilor. Dar, vor sancționa în continuare orice derapaj de la interesul public al executivului Primăriei și nu vor valida incompetența și lipsa de profesionalism. Rămânem parteneri onești ai tuturor ieșenilor, indiferent de simpatiile lor politice”, a declarat ieri Bogdan Cojocaru, președintele organizatiei județene a PSD Iași.

„Deși în contextul actual Iașul a rămas fără un vice, noi, social-democrații rămânem fermi pe poziții și nu facem alianțe cu primarul penal Mihai Chirica. Susținem dezvoltarea orașului nostru, promovăm proiectele Iașului la nivel central, dar nu vom gira cu încrederea noastră guvernarea penelistă, păguboasă și penală, intrând într-o alianță cu liberalii. Nu putem deveni partenerii unor astfel de oameni”, a spus Bogdan Balanișcu, președintele organizației municipale PSD Iași.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *