Iașul a rămas fără locuri de veci și caută teren pentru un nou cimitir

Patru dintre cele cinci cimitire ieșene au fost declarate închise din pricina inexistenței locurilor de veci – „Eternitatea” (Tătăraşi), „Buna Vestire” (CUG), „Sfânta Treime” (Păcurari) şi „Sfântul Vasile” (Galata) – administrate prin intermediul SC Servicii Publice.

Deși, în acest moment, şansele ca un ieşean să obţină în concesiune un loc de veci sunt nule, existând locuri doar pentru „situaţii de urgenţă”, în cimitirul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (Moara de Vânt).

Primarul Mihai Chirica a dezvăluit însă faptul că cimitirul „Sfânta Treime” ar putea fi extins. „A fost identificată o posibilitate de extindere în vecinătatea Cimitirului Sfânta Treime cu vreo opt hectare pe care va trebui să le achiziţionăm”, a spus edilul-şef.

Mai mult, se doreşte reglementarea modului în care sunt dispuse mormintele. „În Eternitate este haos cu dispunerea, însă nu prea mai avem ce să facem… Cum găsit un teren nou, facem şi o sistemarizare, stabilit un format-standard, nu mai lăsam pe fiecare să faca ce vrea”, a mai spus primarul.

O altă opțiune, în lipsa locurilor de veci, ar fi cremaţiunea. La Iași, însă, nu există un crematoriu, dar există firme de pompe funebre care asigură acest serviciu, la Bucureşti, Oradea şi Cluj. Oricum, numărul solicitanţilor este redus, de vreme ce Biserica Ortodoxă Română s-a arătat clar împotriva cremaţiunii prin refuzul de a delega preoţi care să oficieze slujbe, în vreme ce Biserica Catolică nu încurajează o astfel de practică.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *