Iașul a luat fața Clujului, în imobiliare!
* ieșenii au solicitat și primit, în primele trei luni ale acestui an, 3.738 credite ipotecare, nou record în ultimul deceniu, ocupând locul 5 la nivel național, după București, Ilfov, Constanța și Timiș, dar înaintea Clujului (3.014 ipoteci) * și în privința vânzărilor de imobile Iașul a luat fața Clujului, 7.587 contracte de vânzare-cumpărare în primele luni din an * la Iași, cele mai căutate sunt apartamentele – 3.110 tranzacții în intervalul ianuarie – martie, terenurile – 2.206, și casele – 1.715
La Iași, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul creditelor aprobate de instituțiile financiare în primele trei luni ale anului în curs a fost de 3.738, cu 2.061 în plus față de primul trimestru al anului precedent.
Dintre acestea, 2.029 au fost pentru achiziția de apartamente, 679 pentru cumpărarea de case, iar 838 pentru terenuri în intravilan.
Iașul ocupă locul 5 la nivel național, din acest punct de vedere, după București – 11.346 ipoteci, și județele Ilfov – 5.917, Constanța – 4.199, Timiș – 4.055, dar înaintea Clujului – 3.014.
Capitala Moldovei stă mult mai bine în privința vânzărilor de imobile, în primele trei luni din an fiind perfectate 7.587 contracte de vânzare-cumpărare! Cu aceste cifre, Iașul devansează Brașovul – 6.784, Timișul – 7.005, sau Clujul – 6.529, dar rămâne la mare distanță de București – 26.006, și Ilfov – 10.510.
La Iași, cele mai căutate sunt apartamentele – 3.110 tranzacții în intervalul ianuarie- martie, terenurile – 2.206, și casele – 1.715.
Creditele ipotecare noi acordate în primele trei luni ale acestui an au totalizat aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel naţional, în creştere cu circa 29% faţă de nivelul înregistrat în primele trei luni din 2023, conform datelor oficiale, din acest volum fiind excluse refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările. În total, raportările realizate de Banca Naţională a României (BNR) indică un volum de credite ipotecare acordate în România în trimestrul I din acest an de 2,15 miliarde de euro, în creştere cu peste 95% faţă de volumul de 1,1 miliarde de euro raportat pentru trimestrul I din 2023, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările, conform unui comunicat al companiei.
„Piaţa ipotecară din România este într-o revenire puternică de mai multe luni, coroborată şi cu creşterea numărului de locuinţe vândute, care a fost de aproape 19% în primele trei luni din acest an faţă de perioada similară din 2023. Având în vedere rezultatele din primul trimestru din acest an, 2024 va fi un an cu un reviriment puternic, pregătindu-se astfel terenul pentru un 2025 care ar putea aduce un nou record de credite ipotecare acordate, în funcţie şi de dimensiunea stocului de locuinţe aflate la vânzare şi de evoluţia macroeconomică locală. Încrederea consumatorilor a revenit însă la un nivel bun iar dobânzile urmează o tendinţă de scădere continuă”, spun specialiștii.
Creşterea pieţei de creditare ipotecară din primele luni ale acestui an s-a înregistrat într-un context în care dobânzile fixe, majoritare în ceea ce priveşte tipul de credite ipotecare contractate în 2024, au înregistrat noi scăderi, fiind „doborât” şi pragul de 5% pe an, cea mai bună ofertă ipotecară cu dobândă fixă existentă în acest moment pe piaţă fiind cu o dobândă de 4,9% pe an.
Pentru cei care au un credit ipotecar cu dobândă variabilă şi nu au refinanţat până în prezent, în această perioadă ar fi un posibil ultim tren să facă acest pas
Specialiștii estimează că şi dobânzile variabile vor înregistra reduceri, cel mai probabil în ultimul trimestru din acest an, fără a se înregistra însă un nivel semnificativ de scădere, dobânzile fixe urmând să rămână şi în următoarele 12 luni cele mai avantajoase. Ei afirmă că, pentru cei care au un credit ipotecar cu dobândă variabilă şi nu au refinanţat până în prezent, în această perioadă ar fi un posibil ultim tren să facă acest pas. IRCC va scădea, însă nu va fi nivelul aşteptat, cel puţin nu iniţial, astfel încât dobânzile fixe vor continua să fie mai atractive, debitorii putând să revină la dobânzi variabile în viitor, printr-o refinanţare, în momentul în care acestea vor redeveni avantajoase.
În ceea ce priveşte rezultatele înregistrate în 2023, datele BNR arată că anul anterior au fost acordate în total în România credite ipotecare în valoare de 6,4 miliarde de euro, estimările SVN Credit Romania indicând un volum de credite ipotecare noi acordate de aproximativ trei miliarde de euro, sau 46% din totalul înregistrat.
Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel naţional în 2023 a fost de circa 62.000 de euro, în timp ce preţul mediu la nivel naţional al unui imobil tranzacţionat prin credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creştere de la 82.000 de euro în 2022, potrivit calculelor companiei. În total, anul trecut au fost acordate aproximativ 48.000 de credite ipotecare noi, comparativ cu un nivel de aproximativ 55.000 de credite ipotecare noi acordate în 2022.