Haznaua școlară devine istorie în județul Iași

În aceast an, în multe școli din județul Iași vechile toalete din fundul curții au dispărut, locul acestora fiind luat de containere încălzite, cu iluminat bazat pe senzori de mişcare, cu chiuvete și multe alte dotări.

Asta după ce  Consiliul Județean Iași a creat un fond de două milioane de lei pe care l-a repartizat către 14 școli din 11 comune pentru a moderniza grupurile sanitare din unitățile de învățământ din mediul rural.

Trei din cele 14 şcoli sunt în comuna Scânteia. Pentru cele trei şcoli, primăria a primit 131.200 lei. Un container de 6 metri a costat 50.000 de lei, cu tot cu transport şi montaj. Celălalt, 70.000. În două din cele trei şcoli, la aceste cheltuieli s-au adăugat alţi bani pentru achiziţia de fose septice. De asemenea, cele trei containere au trebuit izolate, placate cu gresie şi faianţă, conectate la reţeaua electrică. S-a făcut şi un acoperiş într-o apă. Asta înseamnă încă 35-40.000 de lei pe fiecare container, a spus Mihai Darbană, primarul din Scânteia.

Pe lângă cele trei școli din comuna Scânteia, sunt în curs de modernizare grupurile sanitare școlare din Țibana, Țigănași, Victoria, Bivolari, Cotnari, Ciurea, Ceplenița, Mădârjac, Tansa și Sirețel.

Pentru aceasta a fost nevoie de crearea unui grup de lucru din care au făcut parte reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Direcţiei de Sănătate Publică, ApaVital, ACOR şi Consiliul Judeţean.

Cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Iași, dar și cu suportul ISJ, DSP și Apavital, cu implicarea administrațiilor locale se doreşte identificarea în continuare a soluţiilor care pot fi aduse în rezolvarea problemelor din toate unitățile școlare în anul 2022.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *