Hărnicie suspectă a judecătorilor ieșeni: au dictat peste 100 de sentințe în ultimele trei zile ale anului trecut!

Cele şapte insanţe ce activează la nivelul judeţului au dovedit o hărnicie neaştepată în finalul anului trecut. Astfel, în ultimele trei zile de lucru (27, 28 şi 29 decembrie), Judecătoriile Iaşi, Răducăneni, Hârlău şi Paşcani, Tribunalul Iaşi, Tribunalul Militar Iaşi şi Curtea de Apel au dat, în total, peste 100 sentinţe.

Spre deosebire de alte intervale de timp, speţele penale au fost dominante. S-au finalizat 72 dosare dintr-un spectru foarte larg. Patru cereri de liberare condiţionată, toate respinse. Tot patru cazuri de furt calificat. Aici, două condamnări, o amânare a pronunţării şi o măsură educativă neprivativă de libertate (inculpat minor).

S-a soluţionat o cerere de întrerupere a executării pedepsei, iar şoferii care au ucis oameni, au beneficiat şi acum de sentinţe blânde. O condamnare cu suspendare, o amânare a pronunţării şi o încheiere.

Tot despre şoferii ce au încălcat legea. Pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului, trei condamnări, dar şi două apeluri admise. În ce priveşte conducerea fără permis, magistraţii au dispus două condamnări, dar şi o reducere a pedepsei. Despre achitarea celui cu refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice au scris în amănunt săptămâna trecută.

Şapte dosare au fost judecate la camera preliminară. Două încheieri, deci pot începe procesele, în patru cazuri s-au rezolvat diverse chestiuni prealabile, iar un dosar a fost retrimis la procuror.

Judecătorii de la Hârlău s-au arătat extrem de indulgenţi cu un cetăţean din Cotnari. Respectivul, un tânăr în etate de 28 de ani, a venit beat acasă, unde locuieşte cu cei trei fraţi ai săi, cu tatăl şi concubina acestuia. S-a luat la ceartă cu restul familie, s-a enervat, a ieşit din locuinţă şi a revenit după aproximativ jumătate de oră, cu un bidon în care erau trei litri de benzină. A împrăştiat carburantul în holul de acces spre ieşire, a aprins o brichetă şi a pus foc. Noroc că nu prea avea ce să ardă. Pentru isprava lui a primit doar un an cu suspendare.

Mai reţinem o sentinţă într-un dosar de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei. Tot cu un verdict milostiv. În 2021, în urma unui conflict dintre trei tineri din Horpaz, unul dintre ei a încasat nişte pumni în ochi de ceilalţi doi. Le-a făcut plângere penală, aceştia au fost judecaţi pentru lovire sau alte violenţe, primind condamnări simbolice. Aceştia au decis să-l pedepsească pe reclamant. A intrat în scenă şi iubita unui dintre ei, l-au înconjurat pe acesta şi l-au sechestrat în locuninţa unuia din cei doi. Şi i-au mai dat câteva scatoalce.

Bătăuşii au scăpat ieftin şi tura asta. Condamnări cu suspendare.

Inventarul pe penal al acestor ultime trei zile lucrătoare, mai cuprinde un caz de proxenetism, opt contestaţii la executare (cinci declinări de competenţă, trei respingeri). Un apel respins ca nefondat al unui ieşean condamnat pentru abandon de familie, aceeaşi soartă într-un dosar de delapidare.

Un tânăr de 27 de ani a scăpat de solicitarea celor de la Probaţiune, care solicitaseră încarcerea bărbatului, deoarece nu participase la un curs de formare profesională. Acesta s-a apărat cu mai multe acte medicale, care atestau 16 internări la Socola, pe motiv de etilism cronic. Starea de beţie cvasipermanentă l-a scutit de mersul la şcoală.

Pe civil, s-au dat verdictele în doar 28 speţe. Mai bine de jumătate dintre ele, ordin de protecţie. Un conencios administrativ şi fiscal, restul, diverse cazuri civile. Căci, în această zonă se dau termene de judecată foarte largi. De câteva luni. Instanţele sunt ultraaglomerate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *