Gripa face ravagii la Iași
* mai mult de jumătate dintre pacienții care se prezintă în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași necesită internare și îngrijire în regim de spitalizare
În ultima săptămână, la Iași s-au înregistrat peste 10.000 cazuri de infecții respiratorii acute, mai bine de 80% dintre acestea reprezentând infecții virale ale căilor respiratorii superioare, iar restul pneumonii și cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă.
Astăzi, la Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași au fost diagnosticați cu gripă și spitalizați 22 de pacienți adulți, alți 28 așteptând rezultatul analizelor care, „cel mai probabil, așa cum se prezintă simptomele, vor confirma în cazul celor mai mulți dintre aceștia același diagnostic”.
Din același motiv, sunt internați și 3 copii, alți doi fiind spitalizați cu diagnosticul de pneumonie cauzată de gripă. „Numărul pacienților pe care îi tratăm de gripă este foarte mare și asta poate și pentru că unii dintre pacienți au ignorat recomandările noastre de a se prezenta la medicul de familie în primele 24 de ore de la apariția simptomelor: durere de cap, febră mare, durere musculară, rinoree (curge nasul) și în maxim 72 de ore la medicul specialist din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase dacă patologia persista. Este foarte importantă prezentarea la medic, poate face uneori chiar diferența dintre viață și moarte și nu exagerez cu nimic, pentru că astfel pacientul beneficiază de tratamentul adecvat în termen scurt și pot fi evitate complicațiile. Prezentarea la spital va fi urmată de un consult clinic și unul paraclinic (analize de laborator, investigații imagistice) care vor indica dacă pacientul are nevoie de îngrijire la domiciliu (în sistem ambulator) sau în regim de spitalizare. 10 la sută dintre pacienții internați au necesitat îngrijire în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă, iar acesta este un procent destul de mare”, a transmis dr Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Medicul ieșean recomandă vaccinarea antigripă. „Nu este târziu… Durează două săptămâni până când anticorpii vor atinge un titru protectiv și chiar dacă, în acest interval, pacientul este diagnosticat ca având gripă, cu siguranță forma va fi una mult mai ușoară. Nu ignorați nici măsurile de igienă: spălatul pe mâini. De asemenea, evitați aglomerațiile, iar atunci când ajungeți într-o astfel de zonă, purtați mască. Consumați multe legume, fructe proaspete – întăresc sistemul imunitar. Și dacă ați constatat că prezentați simptome de gripă, adult sau copil, evitați să intrați din nou în colectivitate”, a mai spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Sabina PANCU