Focar de rabie, în județul Iași

* cazul a fost înregistrat la o bovină mușcată de vulpe, suspiciunile planând și asupra a două persoane * acesta este cel de-al  treilea focar de rabie pentru anul în curs * primul s-a înregistrat la începutul lunii august

La Centru Antirabic din cadrul  Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași  cadrele medicale au început profilaxia antirabică pentru 2 pacienți după ce bovina din bătătură a fost confirmată cu rabie. Animalul a fost mușcat de o vulpe. La nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator care confirma suspiciunea medicului veterinar, pacienții s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva Iași pentru a urma pașii oblgatorii în această situație.

Focarul a fost localizat în sat Sirețel, Comuna Sirețel iar contacții, din primele informații ar fi doar cei doi pacienți care deja s-au prezentat la spital. „Ne bucurăm că aceștia au reacționat prompt și au realizat riscul la care se expun prin amânarea tratamentului mai ales că ne confruntăm cu un caz de rabie confirmat  și nu doar cu o suspiciune. Acesta este cel de-al  treilea focar de rabie pentru anul în curs. Primul s-a înregistrat la începutul lunii august când, tot o bovină mușcată de vulpe a dezvoltat simptome de rabie confirmată apoi prin analize. În acea situație s-au prezentat pentru profilaxie antirabică 6 contacți care au primit schema de tratament și care au avut o evoluție bună. Al doilea focar ne-a fost adus la cunoștință prin membri fondului de vânătoare de pe raza municipiului Pașcani. În cadrul operațiunii de vânătoare a fost împușcată o vulpe care a fost confirmată cu rabie. Contactul, vânător profesionist, a fost echipat corespunzător și nu a intrat în contact cu animalul bolnav”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Acesta a ținut să reamintească faptul că rabia este o boală mortală dacă nu se realizează profilaxia la timp. De aceea, cetățenii sunt sfătuiți să fie responsabili și să se prezinte în regim de urgență la centru antirabic în situații similare cu cel de azi sau ca urmare a unor plăgi mușcate. Medicul, ținând cont de informațiile pe care le primește, de localizarea plăgii, de proveniența animalului, stabilește pașii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranță și ferit de orice pericol. „Spitalul nostru este singurul centru autorizat din judeţul Iaşi pentru urmărirea şi instituirea profilaxiei antirabice. Chiar dacă focarele de rabie s-au diminuat ca număr de-a lungul timpului aceeasi atenție și necesitatea realizării profilaxiei antirabice se impune și în multe cazuri doar cu risc de îmbolnăvir iar  tratamentul constă cu mult peste valoarea decontării acestuia de către Casa de Asigurări De aceea, înființarea unui program national special destinat acestei categorii de pacienți este un deziderat obligatoriu. Noi am propus acest aspect de aproape doi ani, însă, diligențele noastre au rămas fără răspuns. Cu toate acestea, în ciuda faptului că asigurarea tratamentului atârnă greu în economia spitalului, am făcut în așa fel încât toți pacienții să beneficieze de acesta!”, a menționat dr. Florin Roșu.

Sabina PANCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *