Dezastru! Facturile la energie ar putea ajunge la 500 euro/lună!

* prețul per MWh pe bursa din Olanda a depășit 300 euro spre finalul lunii august și pare că va rămâne o perioadă îndelungată la un nivel ridicat * în septembrie 2020, prețul era de doar 11 euro/MWh! 

Creșterea economică bazată pe gaz rusesc ieftin se dovedește că a fost o vulnerabilitate majoră pentru țările europene dependente de această resursă, un risc ce din păcate s-a materializat, a spus Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naţionale a României.
Acesta a precizat că șocul energetic fără precedent la care asistăm va implica costuri economice majore, și trimite deja economia europeană în recesiune, toate sectoarele intensive energetic având de suferit, precum și buzunarele consumatorilor.
În ceea ce privește gospodăriile, Goldman Sachs estimează că, la aceste cotații, facturile la energie pentru o familie europeană ar putea ajunge la 500 euro/lună la începutul anului 2023, o creștere cu 200% față de 2021, adică un cost agregat de două trilioane (2.000 miliarde) euro la nivelul întregului continent.
„În contextul unei cereri ridicate de energie, a fost oportună reducerea ofertei prin închiderea centralelor nucleare și pe cărbune în Europa? Iar mai aproape de casă, cât de mult rău ne-am făcut singuri, oare, nepermițând exploatarea gazelor din Marea Neagră?, se întreabă Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naţionale a României.

Sabina PANCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *