Deschidere de an universitar la UAIC

Ieri, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc festivitatea de deschidere a anului academic 2022-2023.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel Toader – rectorul UAIC, Petru-Bogdan Cojocaru – prefectul Judeţului Iaşi, Costel Alexe – președinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai Chirica – primarul Municipiului Iaşi, Înaltpreasfinţitul Teofan – arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Excelenţa Sa Iosif Păuleț – episcop al Diecezei de Iaşi, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță – rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), prorectorii și decanii Universității dar și studenți sau reprezentanți ai organizațiilor partenere.

Instituția, cea mai veche din țară, cuprinde 15 facultăți, la care sunt înscriși peste 26 de mii de studenții. În plus, are două extensii – la Chișinău și Bălți – și două filiale – la Botoșani și Focșani. Potrivit rectorului Tudorel Toader, sunt 740 de cadre didactice care susțin cursuri la 85 de programe de licență și 120 de masterat. „Noul an universitar ne readuce față în față, redă depline valențe vieții academice, științifice și studențești. Va trebui să menținem calea îndeplinirii misiunii academice asumate, trecând peste amenințările pandemice, economice și geostrategice. Bun venit la UAIC studenților din anul I, bun revenit la UAIC tuturor studenților universității noastre”, a spus rectorul UAIC, prof.univ.dr.Tudorel Toader.

În discursul său, rectorul UAIC s-a referit și la criza energetică pe care o traversăm, acesta sperând că la nivel central vor fi luate măsurile necesare pentru scăderea costurilor energetice, astfel încât activitățile didactice să nu aibă de suferit. „Costurile nu le reducem noi, le reduc autoritățile. Dacă vor plafona prețul, sigur vom încerca să facem și noi economie fără să perturbăm activitățile didactice. Noi am lăsat facultățile să decidă modalitatea de desfășurare a activităților didactice, în limita celor îngăduite de ARACIS. Autoritățile centrale vor gestiona problemele crizei economice, crizelor geostrategice, dacă vreți, încât să depășim cu bine”, a precizat rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Rectorul UAIC a prezentat cele mai actuale informații despre Universitate, menționând varietatea ofertei academice și noile programe de studii, rezultatele remarcabile obținute la admiterea 2022, rezultatele deosebite în cercetare sau internaționalizare dar și stadiul investițiilor finalizate sau în curs de finalizare.

„La întemeiere, Senatul UAIC număra 9 persoane, astăzi suntem 71 de membri titulari dintre care mai mult de 25% studenți. În numele Senatului, vă urez un an bogat în noi cunoștințe și descoperiri, fie ca anii pe care îi veți petrece în Universitate să reprezinte perioada cea mai strălucitoare din viața dumneavoastră. Să fim sănătoși și să încheiem cu bine anul care tocmai începe”, a spus prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În cadrul evenimentului au fost premiați 49 de studenți cu cele mai bune rezultate în anul universitar 2021-2022 și două asociații studențești de către două companii partenere ale UAIC și Fundația Alumni a UAIC – Raiffeisen Bank și BRD – Groupe Société Générale.

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-20203 s-a încheiat cu tradiționalul „Gaudeamus Igitur”, intonat de Corala „Universitas”, compusă din studenți de la toate cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Întrucât Aula Magna „Mihai Eminescu” este, în fiecare an, neîncăpătoare pentru cei ce doresc să asiste la festivitatea de deschidere a anului universitar, a fost amenajată și la ediția de anul acesta, pe Sala Pașilor Pierduți, o zonă în care evenimentul a putut fi urmărit în direct audio-video de peste 200 de persoane.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *