Debut de an universitar, la Iași. Încep cazările în cămine!

Universitatea de Ştiinţele Vieţii Iaşi este printre primele universităţi din ţară care dau startul noului an academic – 19 septembrie.

Cea de-a doua festivitate de deschidere a anului universitare va fi la Universitatea de Medicină „Gr.T.Popa” Iaşi. Ceremonia de deschidere va fi organizată pe 25 septembrie, de la ora 10. Studenţii se vor întoarce însă în amfiteatre şi sălile de curs abia de luni, 26 septembrie.

Până atunci, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași își va întâmpina bobocii, aşa cum face în fiecare toamnă, cu Orientation Days – programul de integrare pentru studenţii din primul an. Astfel, în perioada 21 – 24 septembrie Orientation Days se va desfăşura sub forma unor întâlniri cu profesorii tutori, cu studenți din anii mai mari împreună cu care vor face tururi ghidate în Universitate.

Au început cazările în căminele studențești

În cele cinci universități de stat din Iași sunt înscriși peste 54 de mii de studenți care au la dispoziție 15 mii de locuri de cazare în cămine.

Momentan, universitățile nu au anunțat oficial dacă vor mări tarifele. Anul trecut, de exemplu, o cameră costa între 140 și 640 de lei.

Astfel, un student care doreşte să stea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) va plăti 140 de lei pe lună pentru a locui în majoritatea căminelor UAIC. Tariful este  pentru șapte dintre cămine, cu câte trei sau patru paturi în camere ți baie comună.

În cele mai „de lux” cămine ale UAIC, tariful este de 440 de lei – la Gaudeamus şi căminul Buna Vestire, din curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan. Taxele sunt mai mari, în unele cazuri duble, dacă e vorba de studenţi la taxă, ERASMUS sau pe cont propriu valutar. Cel mai mare tarif pentru această categorie este la Akademos – 640 de lei lunar.

Studenții care se încadrează la categoria caz social au prioritate la cazarea în cămin.

Anul trecut, în campusul „Tudor Vladimirescu”, preţurile au fost de 160 de lei la căminele T9 – T10 – T11 (trei paturi îb camere), 255 de lei în căminele T20-T21 (câte 2 paturi în camere). Ca în fiecare an, tarifele sunt negociate cu reprezentanţii studenţilor.

Sabina PANCU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *