„Dați un leu pentru Muzeul satului moldav!”

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a anunțat o campanie de consultare publică sub deviza „Dați un leu pentru Muzeul satului moldav”, muzeu reprezentativ pentru Moldova istorică, de pe ambele maluri ale Prutului.

Anul trecut, rectorul UAIC a propus înființarea la Iași, în Grădina Botanică, a unui muzeu al satului moldav, care să adune particularitățile așezărilor din toate zonele etnografice ale Moldovei istorice, incluzând aici și teritoriile românești aflate astăzi peste Prut (Republica Moldova), dar și în Ucraina (Cernăuți – Bucovina de Nord). „Am pornit de la faptul că, având un patrimoniu cultural inestimabil, Moldova istorică nu are un muzeu al satului, asemănător celor de la București, Sibiu ori Cluj-Napoca. Iașul, capitală culturală, depozitar al culturii Cucuteni, își asumă această operă de realizare a muzeului satului moldav, iar Grădina Botanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu o suprafață generoasă de 82 ha, va integra acest centru cultural, de conservare și valorificare a tradițiilor și a unei culturi milenare. Muzeul va da o nouă dimensiune Grădinii Botanice, va fi al comunității, al celor ce vizitează Iașul”, a spus prof.univ.dr Tudorel Toader. 

Ideea a fost îmbrăţişată imediat atât de autorităţile locale, cât şi de cele din alte zone ale Moldovei de dincolo şi de dincoace de Prut, constituindu-se în cel mai important proiect cultural transfrontalier demarat vreodată pe aceste meleaguri.

Pe lângă parteneriatul local cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, Muzeul Satului Moldav este sprijinit și de alte instituții publice din regiune.

Complexul Naţional Moldova are deja câteva obiective, câteva case și o stână, preluate din zonele Suceava și Neamț, dar și câteva piese din zona Iașului. Obiectivele au fost dezmembrate și depozitate la Palatul de la Ruginoasa. Acestea ar putea fi primele imobile instalate în noul Muzeu al satului moldav.

Muzeul Satului Moldav va funcţiona ca secţie a Grădinii Botanice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va fi amplasat pe o suprafaţă de aproximativ 32 de hectare, în zona lacului și se va putea extinde și pe alte terenuri, a căror proprietate va putea fi recuperată. 

În prezent, se caută soluţii pentru accesarea de fonduri europene, însă discuţii pentru finanţarea muzeului au fost avansate şi cu Ministerul Culturii sau alte instituţii financiare din ţară şi străinătate.  

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de partenerii săi din proiect invită pe toți cei care au posibilitatea să contribuie la realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeului Satului Moldav, prin oferirea de obiecte și  case tradiționale care ar putea să fie expuse în cadrul acestui muzeu, urmând ca o comisie formată din specialiști ai universității și ai partenerilor să le selecteze pe cele mai reprezentative.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *