Cronica unei economii înmuiate în aghiazmă guvernamentală

Ambiţia de a pune pe butuci o economie deprimată, cu spiritul culant şi cinic al social-democraţiei, îmbătată de liberalism, e veche. De pe vremea când căram economia, cu roaba, la fier vechi. Dar acum economia duduie. O spun, isterizate, statisticile. Vindem şi cumpărăm. Orice. De la gogoşi la banala influenţă, înmuiată în aghiazmă guvernamentală.
Odată hrăneam întregul imperiu căscăund. Eram cantina cu autoservire a eliberatorilor de la răsărit. Astăzi, semnăm contracte de import din Swaziland, de 8 mililoane de euro. Am ajuns să importăm, de prin lume, carne de cal, măgar, catâr, proaspătă, refrigerată sau congelată, de 80 de mii de euro anual. Şi slănină de 8 milioane de euro. Ceauşescu se-nvârte, uneori, în sicriu. Mort câinele, nu se termină rabia.
Patriarhul cântăreşte mereu oferte. Alături de guvernator, e cel mai de succes manager din latul şi înaltul Europei. Politicienii îşi mai caută încă un rost în viaţă. Ţi-e şi milă să-i vezi calculându-şi pensioare de câteva mii de euro. Firea se face că lucrează. Importăm izmene de 17 milioane de euro. Un ghişeft. Se văd venind vremurile reci, urât mirositoare.
Ministrul pârloagelor croieşte planuri, zâmbeşte viclean mulţimilor, flutură hârtii. Ciobanii dau foc lânii de-a lungul gârlelor. Nimeni nu e interesat. România importă lână de 700 milioane de euro. Aţi citit bine! Întâiul plugar al ţării se îmbrăţişează cu ţăranii. Oamenii înţeleg exact ceea ce ministrul se căzneşte să le explice. Nimic.
Primii căţei turbă întotdeauna. Şeful cocălarismelor din politică se mută în paradisul tinerelor ibovnice. Guvernarea bate filmul. Importăm bice şi cravaşe de 323 de mii de euro. Intrăm pe pieţele din Insulele Virgine. Vin facturile. Vine şi Codruţa, de pe coclaurii Europei.
Opoziţia stă la şpriţ şi îşi plânge de milă… România semnează contracte de import cu Ciad, Antigua şi Barbuda. Parteneri de nădejde. De 12 mii de euro. Doar.
Stăpânul palatului cu ieşire la bulevardul Geniului se duce acasă, la munte. Să vorbească cu copacii. Cu alţii a vorbit destul. Şi degeaba. România mai dă o lovitură de imagine. Importă doage şi ţăruşi de un milion de euro. Nimeni nu are nimic de comentat. Ministrul codrilor dezbrăcaţi e cu zâmbetul până la urechi. Înţepenit.
Tânărul unionist ar trece Prutul. Chiar și înot, fără ordin şi ordonanţă. Nu mai poate. Sârma ghimpată e la preț de caviar. Comic, de comă, în comă. Noi cumpărăm de pe piaţa externă alcool şi tutun de 165.000 de euro. Într-o singură zi! La moldoveni, astă-toamnă, mustul a fiert leneş.
Doamnele şi vagabondul e un film. Rareș, un regizor. Doamnele plâng, deşi nu e dramă. E comedie. România importă paraşute şi rotoşute de peste 7 milioane de euro. Guvernanţii bagă marfă din Laos, Somalia şi Macao. Dugheana se clatină.
Bahamas e pe buzele fostelor doamne coapte din ministere. Se importă de acolo. De 6 mii de euro. Nici Dumnezeu n-a aflat ce! Guvernul e nărăvaş. Rupe zăbala. Vizitiul e un samsar speriat. Importăm şi apă de 10 milioane de euro! Rece. Cu gheaţă şi multă lămâie.
La ultimul act al tragediei nu plânge nimeni. Tăcerea ne e a doua limbă maternă. După muţenie. România comandă busole de pe pieţele externe. Plăteşte 10 milioane de euro. Cash! Nouă ne e din ce în ce mai greu să ne punem în mişcare. Nu contează. Europa nu dă semne că s-ar muta din Carpaţi. Iar de ajuns, ajunge şi cel care se poticneşte. Chiar şi în preistorie, ca noi. Dar, cu atâtea busole, mai ştie cineva unde e nordul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *