Breaking
vin. mai 24th, 2024

* în primele luni din acest an s-a înregistrat o creştere cu 15% a cererilor locuințe, Iaşul devenind lider la nivel național, din acest punct de vedere * atenţia clienților a fost canalizată în primul rând pe apartamentele şi casele noi * apartamentele noi sunt cu mult mai scumpe decât anul trecut, preţul mediu atingând 1.629 euro/mp util, după o majorare cu 12% în ultimele 12 luni

Piaţa imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, cu creşteri lunare susţinute în majoritatea oraşelor. „Preţurile actuale sunt susţinute de o creştere mare a cererii. Ne aflăm aşadar într-un context de piaţă favorabil de achiziţie, cu o prognoză de creştere a interesului şi preţurilor în perioada următoare”, susțin specialiștii în domeniu.

La Iași, apartamentele noi sunt acum considerabil mai scumpe decât anul trecut. Preţul mediu pe care îl achită cumpărătorii a ajuns la 1.629 euro/mp util, după o majorare cu 12% în ultimele 12 luni. Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele de pe piaţa veche, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. E vorba despre un avans cu circa 13% până la valoarea de 1.578 euro/mp util.

Începutul anului a adus o creştere cu 15% în materie de cerere pe piaţa locală, Iaşul depăşind toate marile oraşe din ţară la acest capitol. Şi de această dată, atenţia potenţialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamentele şi casele noi.

La Cluj-Napoca, preţul mediu solicitat pentru locuințele noi a ajuns la 2.874 euro/mp util!

Analiza privind evoluţia preţurilor în marile oraşe din ţară arată că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti, iar în prezent preţul mediu pe metrul pătrat util este de 1.850 de euro.

O majorare cu 5% a preţului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăţi noi intrate în piaţă cu preţuri mai mari.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament nou. Preţul mediu solicitat pentru aceste proprietăţi a ajuns până la sfârşitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă pe piaţa veche. „Ce trebuie notat, însă, este avansul redus înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul preţurilor, de circa 6%. Doar în Constanţa preţurile s-au majorat într-un ritm mai lent”, susţin analiştii.

Interesul potenţialilor cumpărători a gravitat şi în acest oraş către proprietăţile noi la începutul anului. Cu toate acestea, locuinţele vechi vin puternic din urmă, creşterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor.

Sabina PANCU

 

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *