Cel mai mic pacient diagnosticat cu meningită meningococică, la Iași

Stethoscope listening to a baby’s heart beat; Shutterstock ID 103073843; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post

Un bebeluș de 7 luni, transferat  sâmbătă noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru  copii„ Sf. Maria” Iași,   cu suspiciune înaltă  de menigococcemie, se va întoarce acasă sănătos. Mama sa, din comuna Mădârjac, a apelat la medici după ce a constatat că bebelușul se simte din ce în ce mai rău: febră înaltă 39, 3 grade Celsius, vărsături în jet iar din punct de vedere neurologic starea acesteuia fiind sever influentata. Din spusele mamei( anamneza), aceasta a observat modificări în homeostazia organismului celui mic incepand cu ziua de joi. Prezenta febră, vărsături, apetit scăzut și avea o stare adinamică. S-a adresat medicului de familie, care în lipsa altor simptome  a decis monitorizarea la domiciliu . În cursul zile de vineri, vărsăturile s-au îndesit dublate de prezenta unor elemente eruptive sporadice pe abdomen și membrele inferioare (petesia purpurice).

Atunci când a fost preluat de echipa noastră medicală, prezenta privire plafonată (reacționa cu greutate la stimuli), adinamie (mișcări limitate) și refuza alimentația de aproape 12 ore. Medicii specialiști de boli infecțioase l-au evaluat imediat și au stabilit ca si stare neurologica: comă scor  Glasgow 12. În cel mai scurt timp, echipa medicală s-a mobilizat  in vederea realizării a tuturor procedurile necesare, imediate care trebuiau realizate deoarece timpul se scurgea în defavoarea micuțului:  puncție lombară cu prelevare de lichid cefalorahidian, recoltare de hemoculturti, recoltare exudat atât de la copil cât și de la mama acesteia, asigurarea aportului venos( montarea unui cateter) pentru perfuzarea copilului și administrarea în regim de urgență a antibioticul specific acestei patologii. Meningita meningococică reprezintă o patologie de cel mai înalt nivel de urgență pentru că forma bolii poate fi fulminantă iar decesul poate surveni în câteva ore.  Îngrijirea a fost multidisciplinara: medici infecționiști, anestezie si terapie intensiva, epidemiologie. Analizele efectuate în regim de urgență  în cadrul  laboratorul spitalului nostru au confirmat suspiciunea de diagnostic: meningită cu factor etiologic: neisseria  meningitidis, a precizat dr Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Alături de mama sa, bebelușul a fost ținut sub observație și tratat, iar după 48 de la internare și se află acum în afara oricărui pericol. La 36 de ore de la internare simptomele au cedat, singura afecțiune care a persistat 72 de ore a fost erupția cutanată.

Meningococul este o bacterie larg răspândită în mediul înconjurător. În 98 la sută din cazuri provoacă infecții ale tractului respirator superior: afecțiuni din spectrul orl, angine etc.

În procent de 2 la sută din cazuri, aceasta provoacă forme severe de boală, așa cum s-a întâmplat și în cazul bebelușului internat si îngrijit la cele mai înalte standarde în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „ Sf. Parascheva” Iași.

Bacteria nu rezistă pe suprafețe, ci se transmite de la un pacient purtător, asimptomatic sau de la o persoană bolnavă.

Manifestări specifice: febră înaltă (peste 38 de grade celsius), cefalele(dureri de cap), vărsături în jet, care apar brusc ( fără greață), redoarea cefei, erupții cutanate purpurice.

În cazul copiilor, va prezenta modificări vizibile ale stării generale de sănătate, apatie, somnolență, inapetență( lipsa poftei de mancare).

În cazul sugarului, acesta va fi slab reactiv, nu se joacă, nu răspunde la stimuli) , concomitent cu celelalte simptome mentionate.

Cum trebuie să acționăm

Este necesar control de urgență. Dacă nu se poate lua legătura cu medicul de familie, pacientul sau aparținătorul trebuie să se adreseze de urgență   medicului specialist.

Meningita este o infecție gravă dar care, printr-o intervenție rapidă a medicului specialist, are un prognostic favorabil.

În 2022, in cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva ” Iași  s-au înregistrat, până la acest moment, 6 cazuri cu diagnostic de meningită meningococică dintre care, unul, cu evoluție nefavorabilă.

Bebelușul de 7 luni este cel mai mic pacient diagnosticat cu această patologie în ultimii 5 ani  și care are o evoluție favorabilă. Un rol important l-a avut mama sa, care a fost atentă la orice simptom și nu a întârziat în a se adresa personalului de specialitate.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *