Casele de Asigurări de Sănătate, blocate de grevă!Programele naționale de sănătate, în pericol!

Angajaţii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) au declanşat joi o grevă de protest pentru o perioadă nedeterminată, nemulţumirile lor fiind de natură salarială. Aceștia reclamă faptul că salariile lor nu au mai crescut de mai bine de 5 ani, motiv pentru care au blocat în mare parte activitatea instituției.

  Angajaţii CJAS sunt prezenţi la serviciu dar nu desfăşoară activităţi în birouri. „Este un protest la nivel naţional, la toate Casele de Asigurări de Sănătate, pentru creşterea salarială. Sunt găsite soluții satifăcătoare și imediate doar pentru cei mari. În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră, spun sindicaliştii.

Se duce o politică salarială negativă care duce la anumite nemulţumiri care în timp a dus la migrarea salariaţilor către alte domenii unde remuneraţia este chiar şi de trei ori mai mare. Sunt şi probleme în ceea ce priveşte aplicaţia informatică iar acest fapt ne împovărează activitatea. De asemenea, faptul că au plecat angajaţi din instituţie a pus presiune mai mare pe cei rămaşi. Şi în pandemie şi acum există un risc epidemiologic, iar noi nu beneficiem de niciun spor. Din decembrie 2017 nu am beneficiat de o majorare salarială. Avem colegi care lucrează 15-18 ore pe zi, a spus Monalisa Artenie, unul dintre angajaţii CJAS Iaşi.

Sindicaliştii din sănătate spun că nu e nevoie de rectificări bugetare, pentru că există suficiente resurse financiare. „Este nevoie doar de o soluţie juridică pentru a putea plăti salarii corecte, spun sindicaliştii.

Cei care nu au ştiut de protest au venit degeaba la sediul CJAS pentru achitarea asigurărilor sau emiterea adeverinţelor pentru cardurile de sănătate pierdute. Ei s-au revoltat pentru că protestatarii de la CJAS nu au anunţat din timp că vor intra în grevă nedeterminată. Au fost şi persoane indignate că deşi au toate contribuţiile plătite la timp nu pot beneficia de adeverinţa care să le ateste calitatea de asigurat iar din această cauză nu pot fi primiţi la investigaţii medicale sau tratament.

Programele naționale de sănătate, în pericol

Potrivit unui comunicat transmis de BNS, de joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată. În acest sens, 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial. „Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem încă o dată atenția că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ! În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile și simțim că acestea nu au fost înțelese în întregime, iar buna noastră credință a fost interpretată greșit de către politicieni”, precizează BNS.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *