Agresiune şocată în centrul Iașului: o adolescentă a fost  bătută cu bestialitate de o elevă de la Liceul Sportiv

O fată de 16 ani, de la Colegiul de Arte „Octav Băncilă”, premiată internațional la sute de concursuri de pian, a fost invitată să iasă în oraș de „un prieten”, ca să se plimbe și să mănânce împreună o înghețată. Pentru prima dată, ea a fost lăsată de tată să iasă în oraș, singură, drept recompensă pentru rezultate bune care le are la şcolile pe care le urmează. Nimeni n-avea de unde să știe că era de fapt o capcană și că mai mulţi copii i-au pregătit „o lecție” coercitivă. Asta pentru că fetei de doar 16 ani îi plăcea un băiat.

La locul întâlnire stabilit nu a venit băiatul cu care a discutat pe internet, ci o fată de la Liceul Sportiv,care a bătut-o în cel mai violent mod posibil. A tras-o de păr şi a împins-o pe jos, iar atunci când victima se afla fără apărate a surprins-o cu o lovitură de picior în gură. În cădere, victima şi-a fracturat încheietura mâinii. Ceea ce se vede în filmul de pe internet este doar o parte din ceea ce a pățit dolescenta.

La data de 11 iulie, polițiștii Secției nr. 3 Poliție Iași au fost sesizați cu privire la faptul că o tânără a fost agresată în timp ce se afla pe raza municipiului Iași, în zona unui centru comercial. În cauză sunt efectuate cercetări în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii se lovire sau alte violențe, sub supravegherea procurorului de caz în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor care se impun”, spune Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliţie Iași.

Și Inspectoratul Şcolar  anunțat că s-a autosesizat după ce informaţii despre acest caz au apărut în spaţiul public. Inspectoratul Școlar Județean Iași condamnă astfel de comportamente violente care contravin valorilor și principiilor educației și va monitoriza cu mare atenție acest caz. În funcție de concluziile verificărilor, se vor aplica sancțiunile prevăzute de legislația și regulamentele în vigoare”, a spus Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

Cei de la liceul unde învaţă eleva bătăuşă spun că este un incident regretabil. Însă, bătaia din centrul Iaşului nu este doar o scăpare a adolescentei. Ea a avut probleme de comportament şi în incinta şcolii unde învaţă, motiv pentru care a fost sancţionată cu o notă foarte mică la purtare. „Regretăm nespus de mult această situaţie. Noi, ca unitate şcolară, nu promovăm aşa ceva. Valorile noastre sunt altele: respect, fair play. Eleva din filmare este eleva noastră, la secţia de handbal. Face parte din echipa care anul acesta a obţinut locul 6 la etapa naţională din cadrul Campionatului Naţional Şcolar. Este portarul echipei noastre. Ca sportivă, ea este talentată, este bună. Ceea ce s-a întâmplat în spaţiul public ne-a pus mari semne de întrebare. Această elevă ne-a mai creat anumite probleme care au fost sancţionate la vremea respectivă, în semestrul I, pentru un limbaj necorespunzător, absenţe, dar pe terenul de sport ea a funcţionat în parametri optimi, a spus Vasile Viciu Tănase, directorul Liceului Sportiv.

Fata agresoare a ajuns la această unitate şcolară prin transfer. A ajuns la noi din clasa a VI-a, prin transfer din Diaspora. S-a acomodat destul de greu. În momentul în care am sesizat că are probleme de comportament am integrat-o într-un program de consiliere şcolară. Pe parcursul semestrului II al anului şcolar care tocmai s-a încheiat a participat la ore de consiliere şcolară, fapt care a dus la o îmbunătăţire considerabilă a atitudinii şi comportamentului faţă de cadrele didactice şi faţă de colegi. Am vorbit cu dirigintele clasei și profesorul care se ocupă de antrenamentele sportivei. Toată lumea este șocată și consterantă de ceea ce s-a întâmplat în spațiul public. Sunt acte de violență și nu ne imaginăm cum s-a putut ajunge acolo. Faptul că acest incident s-a întâmplat înafara școlii nu ne exonerează școala. Este perioada vacanței iar de anchetă se vor ocupa organele competente. Am înțeles că există și un proces”, spune directorul Liceului cu Program Sportiv.   

Dincolo de ambiguitatea şcolii şi a autorităţilor, fata care a fost bătută cu bestialitate în plin centru al Iaşului încă mai trece prin această traumă. Ea este afectată şi psihic, nu doar fizic, s-a autoizolat, refuză să vorbească şi să mănânce. „Comportamentul ei s-a schimbat. Stă în casă. Nu mai vorbeşte cu nimeni, nici măcar cu noi. Chiar mi-a fost foarte greu la prima audiere cu poliţistul de la Secţia III să punem cap la cap ceea ce i s-a întâmplat. Ea ştia că merge la o întâlnire cu un băiat pe care îl cunoscuse pe o reţea de socializare. Ea nu a ştiut că i se pregăteşte o răzbunare.. De la 5 ani face muzică de performanţă. La Liceul de Arte toţi copiii fac muzică de performanţă. Programul nostru nu este unul obişnuit. De la şcoală, acasă, odihnă, citit, după care 5-6 ore de studiu la pian. Sute de premii naţionale şi internaţionale nu denotă conflict. La 16 ani, probabil că în sufletul ei a vrut să înnobileze fiinţa umană cu o relaţie”, spune tatăl victimei.

Victima este orfană de mamă, iar tatăl acesteia, slujitor al Domnului, îşi doreşte să se facă dreptate. „Nu vreau ca alţi copii să mai treacă prin aceeaşi traumă prin care trecem noi. Am fost la Poliţie chiar în seara în care s-a petrecut incidentul, am fost IML, iar a doua zi am fost chemaţi la audieri. Avem certificat medico-legal cu 28-30 de zile de îngrijiri medicale. Am aşteptat să se întâmple ceva. Am văzut că nu se întâmplă nimic și am fost la Judecătorie. Azi avem înfăţişare. Sperăm să avem o lege dreaptă în România”, spune tatăl victimei, preot de profesie, care a precizat că a fost contactat de mama agresoarei. „Am fost contactat de mama fetei, dar nu am putut purta un dialog. Tendinţa ei a fost să ne acapere într-o oarecare măsură şi să ne spună că noi suntem vinovaţi. Cu ce? Până la urmă, trebuia să dau eu răspunsuri de ce fiica mea era acolo. Nu e normal”, a mai spus tatăl victimei.

Diana MITREA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *