400 de persoane aşteaptă un transplant de rinichi, la Iași!
Pe lista de așteptare a Spitalului Clinic ,,Dr. C. I Parhon” din Iaşi se află, pentru un transplant de rinichi, aproximativ 400 de persoane. Această intervenţie salvatoare reprezintă singura şansă ca aceste persoane să ducă din nou o viaţă normală. „Vorbim despre pacienţi din întreaga regiune a Moldovei, din Bacău, Galaţi, Neamţ, Botoşani sau Vaslui. Până în momentul în care pot beneficia de transplantul renal, singura soluţie pentru aceşti pacienţi sunt şedinţele de dializă”, a declarat presei dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic ,,Dr. C.I.Parhon” din Iaşi.
Comparativ cu numărul de persoane aflate pe lista de aşteptare, numărul de persoane care beneficiază, anual, de transplant renal, pare destul de mic. Cu toate acestea, statisticile oferite de medicii ieşeni sunt îmbucurătoare, iar cifrele au crescut simţitor în ultimii ani. „În acest an, la Spitalul Parhon din Iaşi s-au efectuat 34 de intervenţii de transplant renal. Dintre aceste intervenţii, 11 au fost efectuate de la donator viu, în timp ce 23 au fost efectuate cu ajutorul donatorilor cadaverici, iar pe această cale dorim să mulţumim să le mulţumim familiilor care aleg să facă acest gent. Pe parcursul anului 2022, la Spitalul Parhon s-au efectuat 54 de intervenţii de transplant renal şi ne aşteptăm ca numărul să fie aproximativ la fel la finalul acestui an”, a precizat dr. Ionuţ Nistor.
Conform cadrelor medicale, timpul este principalul inamic al acestor pacienţi, întrucât ar fi ideal ca transplantul să fie realizat în cel mult cinci ani de la începutul şedinţelor de dializă. „Ar fi ideal ca transplantul să fie realizat în primii cinci ani de când a început dializa. După această perioadă există riscul să apară complicaţii cardiovasculare, complicaţii infecţioase legate de dializă. Astfel, şansele de a fi acceptat la o intervenţie de transplant pot fi mai scăzute. Cu toate acestea, au fost şi pacienţi care făceau dializă de 20 de ani şi au beneficiat de transplant. Cu toate acestea, este ideal ca transplantul să se facă în primii cinci ani”, a încheiat medicul ieşean.
Sabina PANCU