18 ani de închisoare pentru un șofer care a ucis cu mașina două persoane
* acesta avea o îmbibaţie alcoolică de 2,64 g‰ alcool pur în sânge și circula cu o viteză de 137 km/h * în aceste condiții, a efectuat o manevră de depăşire a autoturismului în care se aflau victimele – o mamă și copilul său de doar 5 ani, nu s-a asigurat corespunzător și a intrat în coliziune frontală cu acesta * șoferul ucigaș va mai trebui să plătească familiei victimelor, alături de firma asiguratoare, 600.000 de euro cu titlu de daune
Un tragic accident de circulație, petrecut pe 28 decembrie 2019, în jurul orei 07.50, a curmat viețile a două persoane – o tânără mamă, în vârstă de 27 de ani, și copilul său de doar 5 ani. Tragedia s-a produs pe DN 12 A, pe raza localitatii Ciobănuș în județul Bacău, de vină fiind un șofer de 27 ani care a intrat într-o depășire periculoasă și a lovit autoturismul în care se afla femeia și copilul, autoturism care circula regulamentar. În urma impactului, conducătorul auto vinovat a suferit răni grave, fiind transportat la spital, unde i s-au prelevat probe biologice. Inițial, polițiștii au întocmit pe numele său un dosar penal pentru ucidere și vătămare corporală din culpă. Încadrarea juridică a fost însă schimbată de Tribunalul Bacău, care a dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de „omor calificat” și „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.
Anchetatorii au constatat că șoferul ce a produs accidentul avea o îmbibaţie alcoolică de 2,64 g‰ alcool pur în sânge și circula cu viteză excesivă, de aproximativ 137 km/h. Pe acest fond, acesta a efectuat o manevra de depăşire a autoturismului în care se aflau victimele, fără a se asigura corespunzător, împrejurare în care a intrat în coliziune frontală cu acesta.
La începutul acestei luni, pe 3 octombrie, Tribunalul Bacău, s-a pronunțat în privința accidentului, condamnându-l pe șoferul vinovat de comiterea infracţiunii de „omor calificat” la 17 ani închisoare, iar pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” la o pedeapsă de 3 (trei) ani închisoare. „În temeiul art. 38 alin. 1 C.pen, art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 17 ani închisoare, la care adaugă o treime din cea de-a doua pedeapsă stabilită în cauză, urmând ca inculpatul să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 18 ani închisoare”, se arată în hotărârea Tribunalului Bacău.
În plus, inculpatul a fost obligat, alături de firma asiguratoare, la plata a peste 600.000 de euro cu titlu de daune morale și materiale. „În cauză nu se poate pune problema de a se determina o viteză de evitare deoarece în condiţiile unui drum în aliniament, cu o profunzime de vizibilitate de peste 200 de metri, conducătorul autoturismului marca (…) avea posibilitatea de a identifica autoturismul ce circula din contrasens, dar nu a efectuat nici o manevră de evitare a accidentului la momentele anterioare impactului, impactul dintre cele două autoturisme fiind de tip impact frontal. Probabil starea avansată de ebrietate (2,64 g%o alcool în sânge) a contribuit substanţial la ignorarea normelor rutiere referitoare la viteza de deplasare şi la efectuarea manevrei de depăşire”, se arată în motivarea instanței de judecată.