Spitalul ieșean de Neurochirurgie, dotat cu cea mai performantă aparatură din țară!

* în cadrul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotatică Gamma Knife de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost instalat recent cel mai modern RMN din țară, cu o intensitate 1,5 Tesla, ultimul din generaţia sa * acesta poate citi gândurile, poate evidenţia modificările de la nivelul creierului în timpul unei crize comiţiale

„Este vârf de gamă în privinţa explorărilor imagistice de înaltă performanţă pe această categorie de rezonanţă magnetică nucleară şi este singurul din ţară. Sunt şi RMN cu putere mai mare, de 3 Tesla, dar pentru Gamma Knife este mult mai eficient un astfel de RMN. Asta mai ales că sistemul de 1,5 Tesla are capacitatea de a evidenţia calitatea imaginilor chiar mai bine decât unul de 3 Tesla. Mai mult decât atât, costurile de întreţinere sunt mai mici”, a declarat dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Cu ajutorul RMN-ului de intensitate 1,5 Tesla poate fi evidenţiată cam tot ceea ce înseamnă patologie la nivelul creierului şi măduvei.

Se poate face RMN şi la alte organe, inclusiv la articulaţii, tracturile nervoase la nivelul creierului, RMN funcţional – aşa zis de a citi gândurile, de spectroscopie, de angiografie. Se poate face inclusiv explorare RMN la tumori, accidente vasculare, tulburări funcţionale, se pot evidenţia modificările dintr-o criză comiţială.

Pentru achiziţionarea acestui RMN s-au cheltuit 1,250 milioane de euro. Banii au fost alocaţi în cea mai mare parte de Ministerul Sănătăţii, iar cofinanţarea de 10 la sută a fost asigurată de Consiliul Judeţean Iaşi.

RMN-ul de intensitate 1,5 Tesla de la Spitalul de Neurochirurgie va fi dedicat în primul rând bolnavilor care necesită tratament cu acest tip de revoluţionar de radiochirurgie Gamma Knife. Totodată, aparatul va deservi şi ceilalţi pacienţi din Spitalul de Neurochirurgie sau chiar persoane neasigurate, din ţară sau străinătate, costurile urmând a fi stabilite la nivelul conducerii Spitalului de Neurochirurgie.

Programările se vor face în funcţie de patologia pacientului în cauză, prioritari fiind pacienţii care reprezintă urgenţe.

Sabina PANCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *